Na mednarodni dan za življenje žensk brez nasilja

25. 11. 2017, 11:43 | Zdravje | Vir: STA

              Na mednarodni dan za življenje žensk brez nasilja (foto: profimedia) profimedia

Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami se vrstijo pozivi h končanju nasilja nad ženskami in dekleti iz vladnih vrst in iz vrst nevladnih organizacij. Odločenost v tem boju zagotavljajo tako v vladi kot v Evropski komisiji in Združenih narodih. Z mednarodnim dnevom se začenjajo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami.

Ženske so po opozorilu ministrice za delo Anje Kopač Mrak spolnemu nadlegovanju na delovnem mestu izpostavljene, odkar so množično vstopile v sfero dela. Iz zasebne sfere se je nasilje tedaj preselilo v javno, je opozorila v izjavi ob mednarodnem dnevu.

Po opozorilu Evropske komisije je treba za dokončno odpravo tega nasilja izboljšati izobraževanje in zakonodajo ter spremeniti družbene norme. Leto 2017 so namenili evropskim ukrepom za odpravo vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti v javni in zasebni sferi, so spomnili.

Napadi na aktiviste in aktivistke za pravice žensk so zaskrbljujoči, nasilje nad ženskami v politiki pa ovira napredek na področju številnih pravic žensk, poudarjajo Združeni narodi.

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja in Društvo za nenasilno komunikacijo se ob letošnjem mednarodnem dnevu osredotočata na spolno nasilje in nadlegovanje žensk in deklet. Položaj žensk, ki so žrtve spolnega nadlegovanja in nasilja, se po ocenah nekaterih nevladnih organizacij celo slabša, sta navedli društvi. Pričakujeta, da bo država izvedla vse potrebno za dosledno uporabo določil ratificiranih mednarodnih dokumentov.

Po podatkih državnega statističnega urada je v obdobju od leta 2010 do 2014 približno 1600 žensk povprečno vsako leto doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu jih je prijavilo povprečno približno 200 na leto.

V Evropski uniji je bilo leta 2015 po podatkih Eurostata prijavljenih 215.000 primerov spolnega nasilja, od tega 80.000 posilstev.

Združeni narodi pa opozarjajo, da je več kot ena tretjina žensk po svetu v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom.