27. 3. 2020, 15:36 | Vir: STA

Britanci bodo izurili pse za diagnosticiranje covida-19

profimedia
Britanci bodo izurili pse za diagnosticiranje covida-19 (foto: profimedia)

Britanski znanstveniki poskušajo ugotoviti, ali bi psi s svojim občutljivih vohom lahko pomagali diagnosticirati bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Raziskave so se lotili v dobrodelni organizaciji Medical Detection Dogs skupaj z znanstveniki z londonske fakultete za higieno in tropsko medicino ter univerze v Durhamu.

V preteklosti so znanstveniki že raziskovali, ali lahko psi "izvohajo" malarijo. Prepričani so namreč, da vsaka bolezen sproži poseben telesni vonj.

Strokovnjaki se zdaj pripravljajo, da bodo v šestih tednih izurili pse, da bodo pomagali pri hitri neinvazivni diagnozi koronavirusne bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V preteklosti so v omenjeni organizaciji že izurili pse, da so iz vzorcev bolnikov zaznavali raka, Parkinsonovo bolezen in bakterijske okužbe. Psi lahko prav tako zaznajo spremembe telesne temperature, s čimer so lahko koristni pri ugotavljanju, ali ima nekdo vročino.

"Načeloma smo prepričani, da bi psi lahko zaznali covid-19," je dejala vodja organizacije Medical Detection Dogs Claire Guest. "Zdaj se ukvarjamo s tem, kako varno ujeti vonj virusa pri bolnikih in ga posredovati psom," je dodala.

"Cilj je, da bi psi lahko pregledali vsakogar, tudi tiste, ki so asimptomatski, in nam povedali, ali jih je treba testirati," je povedala Guestova. To bi bil po njenih besedah hiter, učinkovit in neinvaziven postopek, ki bi zdravnikom omogočil, da bi testirali samo tiste, ki bi jih res morali.

Po navedbah strokovnjakov lahko psi zaznajo malarijo z "zelo veliko natančnostjo", zato je velika verjetnost, da bi zaznali tudi covid-19. Po koncu epidemije bi lahko pse, izurjene za odkrivanje te bolezni, namestili na letališčih, kjer bi hitro odkrili prenašalce virusa in preprečili ponoven izbruh bolezni, je dejal Steve Lindsay z univerze v Durhamu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.