30. 9. 2018, 14:01 | Vir: Liza

Tina Golob: Naj vsi vidijo, kako vpliven je lahko en zeleni smuti na dan

arhiv blagovne znamke Herbikaw
Tina Golob: Naj vsi vidijo, kako vpliven  je lahko en zeleni smuti na dan (foto: arhiv blagovne znamke Herbikaw)

Tina Golob je večletna zaprisežena odvisnica od zelenih smutijev, ki je znanje, strast in željo po neodvisnosti združila v blagovni znamki Herbika.

Od kod izvira vaša ljubezen do priprave smutijev?
Ljubezen do smutijev, predvsem tistih močno zelenih, traja že precej let. Si upam trditi, da je bila ljubezen na prvi pogled oziroma okus. (smeh) Izvira najverjetneje iz ljubezni do narave, zdravilnih rastlin, iz katerih sem tudi diplomirala, ter iz ljubezni do hrane, še posebej tiste bolj zdrave, ki številnim povzroča cmok v grlu, sama pa jo naravnost obožujem, za kar sem hvaležna, saj dandanes naravnanost k preprosti, nepredelani prehrani ni ne vsakdanja, ne samoumevna.

Zakaj ste se v okviru Herbike odločili pisati kulinarični blog – kaj je bil povod za to?
Ljudje smo si različni. Nekateri imajo izreden dar govora, kar meni ni bilo položeno v zibelko. To pa ne pomeni, da mi po glavi 'ne dogaja', ravno nasprotno, recimo, da je pisanje nekakšen medij za sproščanje monologov v glavi, ki se lahko drugače vrtijo ure in ure. Drug razlog za pisanje pa je nedvomno ta, da želim omenjeno ljubezen deliti s širšo množico. V današnjem ponorelem svetu, ko ljudje ne najdejo časa za miren obrok, kaj šele za njegovo pri­pravo, bi najraje na glas vpila, da je lahko tudi zdrav obrok, sestavljen iz enostavnih in priročnih sestavin, hitro pripravljen, cenovno dostopen in brbončicam prijazen.

Na kaj je torej osredotočen vaš blog – na nasvete ali recepte – in kaj je tisto, kar ga naredi posebnega in drugačnega?
Dolgo sem delala na terenu, se dnevno srečevala s polno zaposlenimi ljudmi, spoznala njihove tegobe in stiske v povezavi s prehranjevanjem doma in na delovnem mestu … Recimo, da je moj blog moj poklon vsem, ki mislijo, da je priprava hrane obvezno komplicirana in dolgo trajajoča. Ker tudi sama ne želim preživljati večine svojega časa v kuhinji, so moji recepti preprosti za pripravo, kar je še pomembneje, sestavine so dostopne in čim bolj sezonske.

Usmerili ste se tudi v butični catering – kaj stranka dobi v paketu, kaj ji nudite?
Poleg preostalih storitev ponujam tudi butični catering, ki sem ga tako poimenovala zato, ker dajem prednost kakovosti, in ne količini. Zaradi tega ne morem nahraniti množic, suverena in zvesta svojim načelom sem lahko nekje do 50 lačnih ust, ki jim pripravim jedi na način in s sestavinami, kot bi pripravljala zase in za svoje najdražje.

Kaj pa presne sladice?
Niso izjema. So del ponudbe v okviru pogostitve, kjer sem ravno tako izbirčna pri sestavinah in jih pravzaprav zbiram za hrambo skozi sezono. Sredi decembra, jasno, ne morem nabirati borovnic ali jagod. Lahko pa si lokalno nabrane ali pridelane zagotovim poleti in zamrznem za 'hude čase'.Napisali ste tudi kuharico Teleščkom prijazen futr to go – kakšne recepte ste zajeli v tej kuharici in koga ste imeli v mislih, ko ste jo pisali?
Kot sem dejala, sem precej časa delala na terenu, kjer sem zdrave, sveže, sezonske obroke dostavljala v glavnem zaposlenim na njihova delovna mesta. Kot drugje sem se tudi pri pisanju knjige osredotočila na polno zaposlene, ki mislijo, da se v službi ne da zdravo prehranjevati, ki so prepričani, da nimajo časa, idej ali interesa za pripravo jedi za na pot, in na tiste, ki nimajo dostopa do telesu prijaznejših obrokov na delovnem mestu ali pa so na delovnem mestu naveličani enolične hrane.

Za vse, ki so pripravljeni poskusiti zelene smutije, to jesen pripravljate projekt Zeleni izziv. Za kakšen projekt gre?
Ko sem se spoznala z zelenimi smutiji, proučila v teoriji in praksi njihov vpliv na naša telesa, sem si zaželela, da vsi vidijo, kako vpliven je lahko en zeleni smuti na dan. Namen projekta je torej, da se razširi kultura pitja zelenih smutijev in s časom postane posameznikova zdrava razvada. Prek spletnega projekta Zeleni izziv želim posameznikom pokazati prednosti vključevanja zelenih smutijev v vsakdanji jedilnik, tako da jih vodim skozi 21-dnevno potovanje pitja 'zelenčkov'. Posamezniki, ki sprejmejo izziv, dobijo od mene recepte, nakupovalne sezname, nasvete, ideje in nekaj teoretičnega znanja, ki ga tako rada delim.

Glede na to, da boste v projektu delili tudi recepte, me zanima, na kakšen način se vi lotevate priprave novih receptov?
Ojoj, pri več kot 100 avtorskih receptih za zelene smutije naloga ni več tako enostavna. (smeh) Izhajam iz sezonskih, trenutno dostopnih sestavinah, čim bolj lokalnega izvora in iz ene preproste 'formule za najboljše zelenčke ever'.

Kateri vaš avtorski recept je po vašem mnenju požel največ navdušenja?
Mislim, da ima vsaka sezona svojega favorita. Trenutni, ki sem ga srkala ob odgovarjanju na vprašanja, je zelenček s stebelno zeleno, breskvami, mandlji in mandljevim mlekom, ki ima pridih še vedno trajajočega, vsaj koledarskega poletja, zaradi mandljev in mandljevega mleka pa malce ogreje telo in duha, pa še bolj hranilen je kot vodeni zelenčki.

In kakšne načrte imate s Herbiko za prihodnost?
Dvakrat na leto bom za zdaj še ohranila spletni projekt Zeleni izziv, v pripravi je nov, tudi avtorski prehranjevalni program, ki bo luč sveta ugledal okoli novega leta, terensko delo pa sem zamenjala za bolj intelektualno, svetovalno delo, pri katerem poskušam obravnavati celostno, zato vključujem tako vpliv prehrane kot negativne čustvene vzorce na zdravje posameznika. To so trenutni Herbikini fokusi, se bo pa nedvomno prikradel še kakšen.

Najljubši recept – Zimsko obarvan smuti

Bolj kot sladki so mi pri srcu kiselkasti smutiji, zato z vami delim recept za bolj zimsko obarvan smuti.

Sestavine (za 0,5 l smutija):

• pest ali šop zelene listne zelenjave (špinača, blitva, koprive, peteršilj …)
• 1–2 jabolki • 1 kivi • 1/4 avokada
• kokosova voda do oznake 0,5 l

Priprava:

Navodilo za pripravo smutija je pravzaprav zelo preprosto: navedene sestavine mešate
v mešalniku kakšnih 60 do 90 sekund, odvisno od moči mešalnika. Pri manj močnih mešalnikih je smiselno zmešati najprej samo zelenjavo s tekočino in potem dodati preostale sestavine.

Hitri podatki o kulinaričnem blogu Herbika

Spletna stran: herbika.si
Facebook: Herbika - Teleščku prijazna hrana (www.facebook.com/tinaherbika)
Instagram: @tina_herbika (www.instagram.com/tina_herbika)
Recepte piše: Tina Golob
Ustanovljen: leta 2014, prenovljen leta 2017, žal ni bila vsa vsebina prenešena
Obiskovalci: okvirno 100 obiskovalcev na dan, včasih več, včasih manj
Prednost: Ker spodbuja k zdravemu načinu prehranjevanja in življenja ter vsako leto pripravlja Zeleni izziv z zelenimi smutiji.

Fotografije: Arhiv blagovne znamke Herbikaw

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.