Uredništvo | 8. 2. 2024, 22:45

Najdlje živeči človek z novim srcem: takšno je njegovo življenje po skoraj 40 letih

Posnetek zaslona/Twitter

Vpisal se je v Guinessovo knjigo rekordov.

Nizozemec že 39 let živi s presejanim srcem, kar pomeni, da je najdlje živeči človek, ki je prejel novo srce, to pa ga je uvrstilo v Guinessovo knjigo rekordov. Operacijo je prestal v Londonu leta 1984, danes pa šteje 57 let.

Bert Janssen je pri 17 letih razvil simptome, podobne gripi, nakar so mu diagnosticirali kardiomiopatijo, bolezen, kjer srce ne zmore povsem poganjati kri po telesu. Presaditev srca takrat še ni bila nikoli izvedena na Nizozemskem, vendar pa je njegov kardiolog poznal strokovnjaka in profesorja po imenu Sir Magdi Yacoub iz Harefielda, ki je izvedel operacijo.

Janssen je bil v času operacije star le 18 let. Sir Magdi je izvedel prvo presaditev srca leta 1980, sedaj pa jih ima za seboj že več tisoč. "Vse je potekalo zelo hitro. Le teden dni po prihodu v Harefield sta že bili na voljo dve srci, in sicer zaradi prometnih nesreč v Londonu," se spominja Janssen.

Eno izmed src je bilo primerno zanj in operacija je stekla. Skoraj 40 let kasneje ugotavljajo, da se je moralo srce Janssenu resnično odlično prilegati, saj je zdržalo tako dolgo. Kmalu po operaciji se je Janssen že vrnil v normalno in kvalitetno življenje. Ni trajalo dolgo, ko je že igral tenis in dobil redno zaposlitev. 

Z ženo Petro sta se poročila leta 1996, istega leta sta dobila sina Guida, leta 2000 pa še sina Iva. "Eden izmed mojih največjih dosežkov je bilo, poleg žene in sinov, da sem nam z lastnimi rokami zgradil hišo," je dejal. Janssen je še vedno živ in zdrav.

Novo na Metroplay: Nastja Gabor o materinstvu, dojemanju ljudi in novih projektih