16. 11. 2020, 11:39

Najstnik, ki je prodal ledvico za novi iPhone, bo za vedno prikovan na posteljo

profimedia
Najstnik, ki je prodal ledvico za novi iPhone, bo za vedno prikovan na posteljo (foto: profimedia)

Po razkritju 'posla' je bilo aretiranih devet ljudi, pet izmed njih pa obsojenih zaradi nepopravljive škode, ki jo je povzročila nezakonita prodaja človeških organov. Wangova družina je dobila odpravnino v višini 251.000 evrov.

Wang Shangkun jih je imel komaj 17, ko se je odločil, da bo prodal eno od svojih ledvic za dobrih 2.600 evrov, s katerimi si je nameraval kupiti iPhone. Ta odločitev ga je nato stala zdravja.

Wangova družina je ena od številnih revnih kitajskih družin, ki tako zajetnega finančnega zalogaja ni zmogla. Potem pa je Wang dobil na spletu sporočilo od trgovca z organi, ki mu je ponudil 2600 evrov za njegovo ledvico.

Ko se je Wang odločil, so nezakonito operacijo opravili v provinci Hunan, kjer sta mu dva zdravnika (sicer zaposlena v lokalni bolnišnici) izrezala ledvico, ki so jo nato dostavili neznanemu kupcu.

Wang si je z denarjem od prodaje lastne ledvice nato kupil iPhone 4 in iPad 2.

Ko se je v hišo vrnil z dragima napravama, je njegova mama postala sumničava. Ni mu dala miru, dokler ni priznal, kaj je storil. Sramoten posel so nato prijavili policiji, ta je nato aretirala devet ljudi, od katerih jih je bilo pet tudi obsojenih.

Wangova družina je sicer dobila precejšnjo odpravnino, kar pa v ničemer ne spremeni dejstva, da je Wang, ki je danes star 20 let, za vedno obležal v postelji potem, ko so se stvari postoperativno zakomplicirale. Zaradi operacije, ki je bila opravljena v nehigienskih razmerah, pa tudi izostanku nege, ki takšni operaciji pritiče, je prišlo do vnetja leve ledvice, kar jo je poškodovalo do te mere, da mora Wang zdaj vsak dan v bolnišnico na dializo, s katero mu umetno čistijo kri strupov. Ledvica, ki jo še ima, namreč te naloge ne zmore več.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.