14. 6. 2017, 08:24 | Vir: STA

Napačne diagnoze, smrti in slabi odnosi na ljubljanski pediatrični kliniki!

profimedia
Napačne diagnoze, smrti in slabi odnosi na ljubljanski pediatrični kliniki! (foto: profimedia)

Dogodki na ljubljanski pediatrični kliniki znova kažejo na slabe odnose med zaposlenimi. Ministrica Milojka Kolar Celarc poziva svet UKC k ukrepanju, saj je kritična do vodstva UKC, ki da ne rešuje razmer na kliniki. Predsednica zdravniške zbornice dodaja, da če bi uresničili priporočila izpred dveh let, bi danes imeli urejene razmere na kliniki.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prihajajo različne navedbe o napakah pri diagnozah oz. zdravljenju bolnikov na pediatrični kliniki.

Medtem ko je strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer v ponedeljek dejala, da so pri otroškemu kardiologu Urošu Maziću ugotovili, da je od januarja postavil 22 napačnih diagnoz, pa strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, navaja, da je sedanji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Na Zdravniški zbornici Slovenije so po besedah predsednice Zdenke Čebašek-Travnik v zadnjega pol leta prejeli več prijav glede zdravljenja na ljubljanski pediatriji. Gre za primer smrti 14-letnega dečka septembra lani, katerega lečeči kardiolog je bil Mazić, primer zdravljenja dveletne deklice, prav tako so se odločili za ponoven nadzor nad zdravljenjem otroka v okviru programa otroške srčne kirurgije, potem ko so prejeli pismo starša tega otroka, ki je umrl v Izraelu. Pred kratkim so prejeli tudi prošnjo Pfeiferjeve k nadzoru nad omenjenimi primeri bolnikov, ki jih je zdravil Podnar.

Pri nadzorih so še na začetku, pri ustanavljanju komisij, kar je po besedah zbornice težko, saj je v Sloveniji malo tovrstnih specialistov. Ker se vsi poznajo, je tudi težko sestaviti neodvisno komisijo. Za pridobitev tujih strokovnjakov, ki bi nadzirali, pa zbornica nima zadostnih sredstev. Najdlje so prišli pri primeru smrti 14-letnega dečka, nadzor se bo predvidoma začel v juniju.

Ob tem pa je Čebašek-Travnikova poudarila, da je mednarodna komisija leta 2015 opravila nadzor na programom otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki. "Nadzor je prinesel določene zaključke, a meni ni znano, da bi se karkoli uresničilo. Stvari se vlečejo. Če bi se takratna priporočila upoštevala in uresničila, bi danes lahko govorili o drugačnih, urejenih razmerah," je dejala.

Tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je kritična do vodstva UKC, saj po njenem mnenju ni naredilo dovolj in razmer na pediatriji ne rešuje. Zaradi razmer na ljubljanski pediatrični kliniki je "zelo zaskrbljena in ogorčena, zato ker se nerazčiščeni in slabi medsebojni odnosi rešujejo na plečih otrok, pacientov, in njihovih staršev".

Potrdila je, da je ministrstvo za zdravje 25. maja prejelo pobudo staršev o izrednem upravnem nadzoru na pediatrični kliniki. Od vodstva UKC in pediatrične klinike so zato zahtevali dodatna pojasnila o razmerah v službi za kirurgijo pediatrične klinike za obdobje od septembra 2016 do junija letos.

Želeli so tudi pojasnila, kakšne ukrepe je vodstvo sprejelo glede slabih odnosov na kliniki. Celotno dokumentacijo so posredovali svetu zavoda in ga pozvali, naj jo prednostno obravnava.

Predsednik sveta UKC Ljubljana Tomaž Glažar je za STA dejal, da se bodo v petek na seji pod točko razno dogovorili, kdaj bodo to obravnavali. Tema je po njegovih navedbah tako zahtevna, da jo morajo obravnavati na ločeni seji. Kot pravi, bodo na njej zagotovo odločali o odgovornosti vodstva, ne more pa še napovedati, ali bodo sprejeli kakšne ukrepe, saj da so kolektivni organ, ki se skupaj odloča.

Bo pa ministrica pozvala Čebašek-Travnikovo, naj zbornica v okviru svojih pristojnosti obravnava tudi odnose med svojimi člani zdravniki, posebej v konkretnem primeru.

Čebašek-Travnikova je sicer kot sporno označila to, da se v javnosti razčiščujejo stvari, ki bi se morale razčistiti znotraj delovnega okolja. Javnost ima sicer po njeni oceni pravico vedeti, če gre kaj narobe, ampak takrat, ko se to zanesljivo ugotovi. Ob tem morajo biti javnosti predstavljeni ukrepi in časovnica, kako se bo to odpravilo.

"Samo razglabljanje o nesporazumih in napakah pa prizadene vse vpletene, najbolj bolnike in njihove bližnje, ruši zaupanje in dobro sodelovanje, prizadene pa tudi zdravstvene delavce," je dejala.

Na UKC Ljubljana danes niso pojasnili, na podlagi katerega nadzora so v UKC ugotovili, da je Mazić samo letos postavil 22 napačnih diagnoz. Glede na dejstvo, da so kardiologa premestili na oddelek za nefrologijo, pa so za STA navedli, da lahko kot specialist pediater dela tudi na drugih oddelkih pediatrične klinike. Na oddelku za nefrologijo lahko opravlja diagnostiko ter dela ultrazvoke srca pri bolnikih, ki imajo visok krvni tlak. Slednje je namreč pogost pojav pri bolnikih, ki jih zdravijo na tem oddelku, so zapisali.

Čebašek-Travnikova meni, da ima vsako vodstvo bolnišnice pooblastila, da opravi premeščanja v skladu s tem, kot oceni, da je najbolje. "Kaj pa to pomeni za premeščenega zdravnika ali pa bolnika, pa je druga zgodba, na katero bi morali biti pozorni," je dejala.

Slabi odnosi na kardiologiji niso novost.

Notranje razprtije in brezpotja!

Leta 2012 je nekatere zmotila višina honorarja izraelskega otroškega srčnega kirurga Davida Mishalyja, ki je prišel v UKC leta 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka. izkazalo se je tudi, da je Mishaly v Ljubljano prihajal operirati le za nekaj dni na mesec, zaradi česar je pozneje deset zdravnikov intenzivistov podalo ugovor vesti.

Z Mishalyjem so se tudi dogovorili, da bo usposabljal mlade otroške srčne kirurge. A je še danes UKC brez svojega polno usposobljenega srčnega kirurga. Oba od izobražujočih se kirurgov sta šla v tujino.

Mishaly od leta 2012 ne operira več v Ljubljani, notranje razprtije na kardiologiji pa so se nadaljevale do te mere, da je bil pod vprašajem obstoj otroške srčne kirurgije v Ljubljani. Zdravstveni svet se je sicer odločil, da se program nadaljuje naprej, prav tako so sprejeli strategijo razvoja otroške srčne kirurgije.

Za STA Anja Gorenc

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.