J. B./STA | 17. 3. 2023, 15:52

Odmevna napoved: bil je sovražnik številka ena, zdaj pa koronavirus počasi, a vztrajno odhaja v pozabo

Profimedia/fotomontaža

Ste vedeli, da pandemije covida-19 še ni uradno konec? Toda človeštvo glede tega končno zre v svetlejše čase.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da bi se lahko pandemija covida-19 letos umirila do te mere, da bi predstavljala podobno grožnjo kot gripa. Organizacija je ob tem izrazila prepričanje, da bo lahko letos razglasila konec izrednih razmer, in izrazila upanje, da se bo pandemična faza virusa končala.

Minuli konec tedna so minila tri leta, odkar je WHO razglasila pandemijo covida-19, ki je navkljub odpravam večine omejevalnih ukrepov še vedno ni konec.

"Mislim, da se približujemo točki, ko lahko na covid-19 gledamo enako kot na sezonsko gripo," je na novinarski konferenci v Ženevi dejal direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan.

Shutterstock

"Gre za grožnjo zdravju, virus, ki bo še naprej ubijal. Toda virus, ki ne bo oviral naše družbe ali obremenjeval bolnišničnih sistemov, in verjamem, da se bo to zgodilo letos," je dodal Ryan. Po besedah vodje WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa je svet zdaj v veliko boljšem položaju, kot je bil kadar koli med pandemijo.

Konec izredne nevarnosti za javno zdravje

"Prepričan sem, da bomo letos lahko rekli, da je covid-19 kot izredna nevarnost za javno zdravje na mednarodni ravni končana," je dejal na novinarski konferenci. WHO je zaradi covida januarja 2020 razglasila izredno stanje zaskrbljenosti za mednarodno javno zdravje (PHEIC). Toda šele ko je Tedros 11. marca tega leta poslabšanje razmer zaradi covida označil za pandemijo, so se številne države zavedle nevarnosti.

Profimedia

"Razglasili smo izredne razmere na svetovni ravni, da bi države spodbudili k odločnemu ukrepanju, vendar tega niso storile vse," je pripomnil. Tri leta kasneje je bilo zabeleženih skoraj sedem milijonov smrtnih primerov zaradi covida-19, pri čemer je dejansko število smrtnih primerov veliko večje. Prvi mož WHO je še izrazil zadovoljstvo, da je bilo tedensko število prijavljenih smrti v zadnjih štirih tednih prvič nižje kot takrat, ko je covid-19 prvič označil za pandemijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.