7. 3. 2020, 08:00

Naravni afrodiziaki, ki so s človeštvom od nekdaj

profimedia

Naravni afrodiziaki prijetno učinkujejo na moške, ženske ali pa kar na oba spola, to so pri mnogih od njih potrdile tudi znanstvene raziskave. Izbrali smo jih z različnih koncev sveta, da boste na popotovanju vedeli, kaj iskati. Da se boste počutili kot pan in ona kot vaša nimfa.

Uporaba afrodiziakov je stara kot človeštvo samo. Starodavni recepti se prenašajo iz roda v rod in številne so na srečo tudi zapisali. Je pa v njihovem preizkušanju seveda vedno neznanka, kako bo kak­šen pripravek deloval na vas.

Torej je pri uživanju vedno navzoč vsaj kanček tveganja, kar naredi igro življenja še sočnejšo. Vas morda mika tonik iz črnih mravelj? Ali grizljanje hrustljavih mravelj, pečenih na žaru? Morda raje žvečite kakšno koreninico, da postane vaš junak trd kot korenina za več ur? Ali morda raje ...

Naravni afrodiziaki so stimulansi z različnimi oblikami učinka, razvrstimo pa jih lahko v štiri več­je skupine.

Eni s svojimi sestavinami vplivajo na splošno dobro počut­je, drugi imajo učinek placeba (pomembno je, da deluje, kajne), tretji delujejo na zavest, spremenijo doživljanje (opijati), četrti pa le povečajo pretok krvi v genitalije (na primer slavna španska muha).

Ali se boste za katerega od tukaj izbranih odločili na svojem potovanju, je vaša stvar, mi vam pri tem želimo veliko raziskovalnega duha in zabave. Ko pa se vrnete domov, lahko nadaljujete s sladkim krompirjem, česnom, muškatnim oreščkom in cimetom, ženšenom, školjkami, raki, artičokami, divjimi šparglji …

Predvsem pa vam na vseh zemeljskih širinah in dolžinah priporočamo dober odmerek najmočnejšega afrodiziaka v vesolju – vaše misli. Samo zamislite si ...

Peru in Bolivija

Maka (Lepidium meyenii)
Visoko v andskem gorovju raste izredno hranljivo zelišče, ki je bilo za stare Inke sveta rastlina. Legenda pravi, da so inkovski vojščaki pred bojem zaužili nekaj zdrobljene korenine, saj jih je naredila močne. Po zmagi pa jim je bilo nadaljnje uživanje rastline prepovedano – s tem so umni vladarji zaščitili zavojevane ženske pred neverjetno močjo libida svojih vojščakov.

Sorodnica repe in redkve, ki jo imenujejo tudi perujski ženšen, ima neverjetno zmožnost povečanja energije, krepi imunski sistem, za nas pa je pomembno, da ima afrodizične lastnosti in povečuje plodnost. Po mako skočite v Ande, 4000 met­rov visoko, kjer jo zmažejo pečeno, suho ali z mlekom. Ne pozabite, da je čudežen njen podzemni koreninski del, iz listov pa domačini varijo pivo chicha de maca.

Mehika

Damiana (Turnera diffusa ali Turnera aphrodisiaca)
Doma je v Mehiki in južnem delu ZDA, je afrodiziak, antidepresiv in dobro vpliva na jetra ter je tudi antiseptik za sečila. Mehiške žene od nekdaj pijejo čaj iz svežih damianovih listov za izboljšanje svojega seksualnega življenja, saj pozitivno deluje na živčke in seksualne organe. Uživanje je posebno koristno pri oslabelem delovanju spolnih organov kot posledici pretiravanja. Uporaben je tako za moške kot za ženske.

Domačini pripravijo čaj iz svežih listov ali damiano kadijo. Učinki pri kajenju trajajo od ure do ure in pol, pri uživanju napitka pa so sicer blažji, vendar daljši. Čaj je pametno popiti nekaj ur pred ljub­ljenjem, čeprav pri nekaterih deluje že po 20 minutah. Učinek je največji po 14-dnevnem pitju skodelice čaja na dan.

Brazilija

Catuaba (Erythroxylum catuaba)
V tradicionalni brazilski medicini jo uporabljajo kot afrodiziak, pa tudi za krepitev spomina, in sicer naredijo prevretek iz lubja in korenin dreves, ki rastejo v porečju Amazonke. Sodobni raziskovalci so odkrili, da rastlina vsebuje tri alkalo­ide – catuabine A, B in C, ki zvišujejo spolno funkcijo s stimuliranjem živčnega sistema. Catuaba širi tudi žile ter ima protivirusne in protibakterijske učinke.

Ko najbolj znano brazilsko rastlino dobite, dajte pest zelišč v kozarec, poln tople vode, in počakajte do jutra. Popijete po tri skodelice čaja na dan in v nekaj tednih se vam bo življenje spremenilo. Možgani začnejo ponoči proizvajati erotične sanje (listanje Playboya učinek poveča), kroženje krvi v obeh glavah se izboljša in učinek je viden zjutraj.

Indija, Pakistan, Šrilanka

Tribulus (Tribulus terrestris)
Rastlina raste v tropih, znana je tudi kot punkcijeva trta, caltrop, rumena trta in kozja glava. Z njo so si stare kulture lajšale številne tegobe, z raziskavami pa so ugotovili, da v telesu pospeši nastajanje naravnega testosterona – je torej naravni povečevalec vzdržljivosti pri spolnih užitkih – in s tem tudi rast mišičnih celic ter poveča moč in vzdržljivost.

Tribulus približno 45 minut po zaužitju zviša potenco na maksimum in vam podari močnejši orgazem. To traja nekaj dni, nato pa morate narediti premor, da preparat zopet deluje. Stranski učinki se pojavijo pri predoziranju: hitrejši utrip, občutek topline, nervoza. Kot pri vseh rastlinskih pripravkih tudi tu velja, da večji odmerek ne pomeni nujno tudi boljšega oziroma večjega učinka.

Brazilija

Muira puama (Ptycho­petalum olacoides)
Drevo potence, kakor grmu pravijo domačini, raste v porečju Amazonke. Lubje in korenine zdravilci uporabljajo za zdravljenje impotence in drugih spolnih disfunkcij že tisočletja. Deluje predvsem na moške, vendar njegov vpliv ni zanemarljiv tudi na ženske.

Domačini delajo čaj iz lubja in korenin, sodobni uživalci pa priporočajo kuhanje v vodki. Vzemite torej žličko prahu, ga skuhajte v vodi (oziroma vodki) in se pripravite na posledice. Vse se začne z znanim klikom v glavi in nato se vam topel občutek razleze po hrbtenici ... in traja naslednjih nekaj ur. Stranski učinek je lahko zvonjenje v glavi, ki pa je morda tudi posledica 'pretiravanja' s seksom. Po dveh, treh dneh je nujno narediti premor, da bi zopet delovalo.

Malezija

Durian (Durio zibethinus)
Durian neznansko smrdi, a ima okus, ki ga je nemogoče opisati, večinoma pravijo, da je nezemeljski. Ta kulinarična specialiteta omamno deluje na vaše čute. Najprej zaradi smradu, saj njegov vonj spominja na mešanico gorgonzole, starega sira, čebule in terpentina ter privablja vse živo, od slonov do mrčesa ... domačini pa sedijo in čakajo pod drevesom, da bodo zraven, ko bo sadež postal užiten in bo padel z njega.

Ko ga boste poskusili, boste razumeli, zakaj je za Malezijce durian eliksir življenja in zakaj se je iz domovine razširil po vsej jugovzhodni tropski Aziji, na veliko pa ga gojijo zlasti v Vietnamu in na Filipinih.

Sedite pod drevo skupaj z domačini in se pri uživanju v vonju in zaužitju sadežev zgledujte po njih. Učinek je menda takojšen …

Indonezija

Dvojni kokos (Lodoicea maldivica)
Znan tudi pod imenom coco de mer uspeva na zelo visoki kokosovi palmi, vsak pa je težak od 18 do 22 kilogramov. Palme rastejo celo od 30 do 60 let, preden zacvetijo, kokosi pa nato zorijo na njih še od pet do sedem let. Sadež ima obliko srca, cvet spominja na penis, znotraj lupine pa se nato skriva ženska, no, podoba njenega trebuha, mednožja in stegen. Torej ne preseneča, da so v indijskih haremih sadež jedli kot afrodiziak in v Banaresu iz njegove lupine pili pri Izviru spoznanja.

Čudoviti sadež so davno od tega s Sejšelov z ladjami vozili v Indijo in okoli leta 1750 je eden najbrž padel s palube in na Maldivih ga je našel zahodnjak, botanik Rumphius, ter ga poimenoval Cocus maldivica. Drevesa, na katerih raste, so pozneje odkrili šele Francozi med odkrivanjem Sejšelov, in tako je leta 1801 botanik J. J. de La Billardiere rastlino poimenoval Lodoicea seychellarum.

Toda leta 1917 so učenjaki dali prednost prvotnemu imenu, tako da se znanstveno imenuje Lodoicea maldivica. Danes je celotna populacija te rastline skoncentrirana v narodnem park Vallée de Mai na Preslinu, drugem največjem otoku Sejšelov, ki je od leta 1983 pod Unescovo zaščito. Razlog več za skok na te rajske otoke!

Južna Afrika

Bangalala (Eriosema cordatum)
Južnoafriško pleme Zulu uporablja to rastlino, afriško viagro, za povečanje trdote penisa in podaljšanje orgazma; no, seksualni tonik iz korenin te rastline uživajo tudi ženske. Učinek lahko deluje ves dan, zato napoja ne priporočamo, če imate v tem dnevu še kakšne druge obveznosti. Res pa je, da vam poleg tega za daljši čas izboljša še energetsko stanje telesa. Sveže korenine in tonik salacije boste našli na lokalnih tržnicah.

Korenine kuhamo v vodi, prah pa je mogoče zmešati z mlekom ali jogurtom, ki ga nato spijemo. Če s količino pretiravate, se lahko vznemiri vaš želodec, namesto da bi bilo vznemirjenje malce nižje.

Tekst: Kiki Omerzel

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.