Nataši Gorenc ljudje včasih priznajo, da jo med treningom - sovražijo!

26. 10. 2017, 19:59 | Zdravje | Vir: Liza

              Nataši Gorenc ljudje včasih priznajo, da jo med treningom - sovražijo! (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj

V resnici bi Nataši Gorenc, trenerki, ki v oddaji The Biggest Loser Slovenija tekmovalcem pomaga izgubljati kilogrami in najti disciplino, še težje kot na treningu sledili v zasebnem življenju.

Njen dan se začne ob pol šestih zjutraj in konča pozno zvečer, čeprav s tem ritmom ni preveč zadovoljna, saj je velika zagovornica, da je spanje zelo pomembno za zdravo in zadovoljno življenje. ”V načrtu nimam več spanja,” se zasmeji.

Te dni je življenje osebne trenerke Nataše Gorenc zares naporno. Poleg tega, da svoj studio iz Trzina seli v Ljubljano, sodeluje v resničnostnem šovu The Biggest Loser Slovenija, skrbi še za svoje tri otroke, ki kot večina najstnikov nikoli niso zares siti.

”Joj, ja, človek ne more verjeti, koliko lahko pojejo najstniki. Mislim, da se prav vsak dan uštejem in pripravim premalo hrane. No, ampak vseeno, zares je luštno opazovati otroke in najstnike, kako se spreminjajo,” se zasmeji Nataša, katere obraz krasijo neverjetni skodrani lasje, ki imajo vsaj tako posebno energijo kot njihova gospodarica: ”Sedemnajstletni Domen trenira košarko, petnajstletna
Tjaša pleše in najmlajši, dvanajstletni Jakob, trenira tenis, a on je bolj umetniška duša, on bi vsega po malo.”

The Biggest Loser Slovenija

Nataša, ki rada miga že od malega in je v svojem življenju zelo disciplinirana in dosledna ženska, poročena pa je bila s profesionalnim košarkarjem Borisom Gorencem, pravi, da je bila na avdicijah včasih prav presenečena, kako malo ljudje migajo.

”Nekateri zares prav nič ne migajo, še do stranišča se jim ne ljubi. A ta šov je vznemirljiv prav zaradi tega, ker delamo velike stvari, velike spremembe. Zares pomagamo ljudem. Kot trenerka sem zelo stroga v telovadnici, a imam vedno dobro povezanost z ljudmi, s strankami. Moja energija v telovadnici je močna, neverjetna in zato so ljudje motivirani. V šovu imam bolj strogo vlogo, Jan – drugi trener v The Biggest Loserju – pa je tisti bolj popustljiv in prijazen, všečen predvsem dekletom. Način dela v šovu je popolnoma drugačen kot bi bil v resničnem življenju, saj moramo v treh mesecih narediti zares veliko. A to sem sprejela, v glavi sem se pripravili na drugačno delo in tempo. Vsak dan grem k tekmovalcem v hišo in skupaj naredimo trening. No, vsi tekmovalci v šovu so tudi pod stalnim zdravniškim nadzorom in tako je že lažje delati, saj veš, da imaš pred seboj zdrave in motivirane ljudi. Niti za enega tekmovalca v šovu ne morem reči, da ni motiviran,” pravi Nataša.

Začenja se težko delo

”Pravzaprav na začetku pri tako težkih ljudeh ni treba narediti veliko. Že to, da vstanejo ob določeni uri, trenirajo in pravilno jedo, je veliko. Že če bi spremenili le eno stvar, bi naredili veliko, saj prej niso naredili čisto nič – mislim glede svoje prekomerne teže. Na začetku bodo rezultati seveda nori, kile se bodo topile, tekmovalci bodo motivirani, a ko se bo izgubljanje kilogramov ustavilo, takrat se bodo šele pokazali pravi karakterji in motiviranost. Saj pravim, na začetku veliko naredijo že male spremembe, potem pa se bo šele začelo težaško delo.

Fino pa je videti, kako hitro napredujejo, na primer pri počepih in gibljivosti. Ja, kako se lotiš? Saj pravim, z majhnimi spremembami – disciplina pri spanju, dnevna rutina, manjše porcije, zdrava hrana … vse to bo prineslo rezultate. A sem vsem že na začetku povedala, da bo težko, da bo zelo težko,” pravi Nataša, ki med smehom pravi, da v resnici ni tak 'zmaj' kot jo prikazujejo v šovu: ”No, v telovadnici pa sem zoprna, ja. To pa priznam.”

Mladost je prednost

Zagotovo bo v šovu lažje mladim tekmovalcem, ki imajo telo še zdravo in ohranjeno, polno moči.
”V šovu imamo Marijo, ki je stara 65 let. Ona je neverjetno pridna in se zares trudi, a zagotovo ne zmore toliko kot kakšna 22-letnica. Marija je zares prava frajerka in ima odlično energijo, a njena glava bi, njeno telo pa ne zmore. Vse vaje morajo tekmovalci zaradi večjega kurjenje maščob delati tako, da imajo pulz od 60 do 70 odstoten. Pulz ne sme biti previsok, prenizek pa tudi ne, zato Marija težko vzdrži ves trening,” pripoveduje Nataša, ki je prav začudena, kako hitro napredujejo tekmovalci, saj so bili dobri učinki vidni takoj, ko so začeli kopneti kilogrami.

Nasveti ženskam

”Vedno najprej preverim kondicijo stranke, izmerimo jo, naredim teste gibalnih sposobnosti in na podlagi tega vidim njene težave in naredim program. Zelo pomembno je, da vemo, kakšen je življenjski stil, saj je zelo pomembno, da temu priredimo program. Zelo pametno je trenirati zjutraj, ker je takrat najmanj možnosti, da se trening izpusti. Sama znam tudi sproti oceniti, ali je dober dan za težek trening ali je dan za bolj lahkotno treniranje. To je zelo pomembno, da se trener in stranka ujameta, začutita.

Včasih smo trenerji tudi na pol terapevti in se moramo tudi znati pogovarjat. Na splošno mislim, da je vse postalo premehko, tudi trenerji, in ljudje so zelo razvajeni. Pričakujejo dobre rezultate z malo dela. Tako ne gre. Tudi sama moram biti zelo dosledna, da ohranjam fit, vitko telo, takoj ko popustim, se mi nabere malo okoli trebuščka. A dejstvo je, da se ljudje na splošno premalo gibajo in preveč sedijo. Vsak lahko naredi male spremembe, ki veliko pomenijo – pojdi peš v službo, iz trgovine sam prinesi vrčke, namesto z dvigalom pojdi po stopnicah …”

Kaj pa Nataša?

”Mislim, da sem disciplinirana ženska. Vsak dan vstanem ob pol šestih, pripravim zajtrk za otroke, skuham kosilo. Tudi čez dan se trudim, da jem zdravo, da imam s seboj zdrave prigrizke. A trenutno premalo spim in imam premalo časa zase. Delam na tem, da bom boljša do sebe. Ko imam treninge, si ne smem dovoliti velikih padcev energije, zato tudi ne posegam po čokoladah in drugi slabi hrani. Ampak na splošno jem vse, tudi grešim, a sama toliko treniram, da vse porabim,” se smeji Nataša s svojimi lešnikovimi očmi, ki kar kipijo od energije, katere se bodo brez dvoma nalezli tudi vsi tekmovalci v šovu Biggest Loser Slovenija. Mi držimo pesti, da uspe prav vsem, tudi Nataši in Janu.

Foto: Helena Kermelj