N.Z. | 25. 1. 2022, 17:00

NE jejte hrane iz KONZERVE, če opazite naslednje znake ...

profimedia
NE jejte hrane iz KONZERVE, če opazite naslednje znake ... (foto: profimedia)

Dobro je imeti doma nekaj zaloge konzervirane hrane. Ta nam lahko prihrani čas za pripravo obroka, ko nam ga zmanjkuje, vsebuje pa lahko tudi številne vitamine in minerale

In čeravno smo vajeni misliti, da imajo konzerve praktično neomejen rok trajanja, temu v resnici ni tako.

Ne jejte, če je bila konzerva zmrznjena

Če ste ponesreči konzervo pusti v avtomobilu ali na balkonu sredi zime, bi lahko prišlo do zmrzovanja vsebine, kar ima za posledico to, da hrana v konzervi ni več varna ali je celo nevarna za vaše zdravje. Če konzervirano hrano zmrznemo, lahko pride do pokanja embalaže. Če opazite kaj takšnega, hrano vrzite v smeti, svetuje Ameriška agencija za varno hrano.

Le občasno lahko zmrznjeno konzervo tudi rešite

Če konzerva napihnjena ali počena, jo lahko odmrznete in vsebino zaužijete. Prepričate se lahko z naslednjim trikom: "Pred odpiranjem konzerve to postavite v hladilnik, da se tam počasi odtaja" še svetuje USDA.

Če je niste pravilno odtajali, jo raje zavrzite

Če ste zamrznjeno konzervo pustili na sobni temperaturi za nekaj dni, niste je pa pravilno odtajali v hladilniku, jo raje zavrzite. Na sobni temperaturi se namreč rado razvijejo bakterije, glivice in plesen. Še več. Tudi če ste vse naredili prav, pa hrana ni videti v redu, prav tako pa tudi ne diši najbolje, je nikar ne poizkušajte, ampak jo raje zavrzite. Če pa je vsebina videti dobro in diši, bi bilo za vsak slučaj vseeno bolje, če vsebino prekuhate in takoj zaužijete.

Smrtonosne bakterije lahko rastejo tudi v konzervi


Bakterija, ki ji poznamo po imenu Clostridium botulinum, se lahko razmnožuje tudi v konzervi. Njeno zaužitje pa povzroči Botulizem, t.j. redko, a nevarno zastrupitev s to bakterijo. Prvi simptomi so običajno: suha usta, dvojni vid, spuščene veke. Pri nekaterih ljudeh se pojavijo tudi simptomi slabosti, bruhanja, krčev v želodcu in diareja.

"Ta toksin ne boste videli, zavonjali in ne okusili. Smrtonosen pa je lahko že v zelo majhnih količinah. Preden odprete konzervo, dobro preverite, ali je prišlo do kakšnih sprememb in ali ima hrana še vedno isto teksturo. Če vam ni všeč to, kar vidite, vse skupaj takoj vržite v smeti," še opozarja Center za preprečevanje bolezni.

Povzeto po ordinacija.vecernji.hr

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.