Nekateri deli tega priljubljenega živila lahko naredijo več škode kot koristi.
Piščanec je že vrsto let ena najbolj priljubljenih živil po vsem svetu, med drugim tudi zato, ker velja za enega najbolj zdravih in dostopnih virov beljakovin. Vendar pa niso vsi njegovi deli enako zdravi – nekateri lahko naredijo več škode kot koristi. Nutricionisti in kuharji namreč opozarjajo, da nekateri njegovi deli lahko predstavljajo resno tveganje za zdravje.
Kožica – hrustljava, a problematična
Kuharji posebej izpostavljajo kožo, ki velja za najbolj problematičen del. Čeprav mnogi obožujejo njeno hrustljavost in bogat okus, kožica vsebuje skoraj izključno maščobo in zelo malo koristnih hranilnih snovi. Pogost je tudi mit, da vsebuje veliko kolagena, a po poročanju portala Zagreb.info nutricionisti poudarjajo, da za to ni znanstvene podlage.
Poleg tega, da lahko prispeva k pridobivanju telesne teže in povišanemu holesterolu, je koža lahko tudi potencialni vir bakterij – še posebej, če meso ni pravilno termično obdelano. Najpogosteje jo jemo na prsih, stegnih in kračah, kjer je tveganje največje.
Morda vas zanima tudi:
- Mesar odločno: "Te vrste mesa nikar ne kupujte v mesnici, tako delate veliko napako" in razložil, zakaj je tako
- Tega ne vedo niti izkušeni: med cvrtjem v ponev dodajte to, meso se ne bo prijemalo, olje ne bo brizgalo (VIDEO)
Pljuča, rep in glava – raje preskočite
Na seznamu nezaželenih delov se po pisanju Zagreb.info znajdejo tudi piščančja pljuča. Čeprav večino mikroorganizmov uniči kuhanje, lahko nekateri paraziti preživijo in ogrozijo zdravje, opozarjajo strokovnjaki. Zaradi tega uživanje piščančjih pljuč odsvetujejo.
Kuharji dodajajo, da bi se bilo dobro izogibati tudi piščančjemu repu in glavi, saj se v teh delih pogosto kopičijo toksini in druge škodljive snovi, ki lahko dolgoročno vplivajo na zdravje. Čeprav ti deli niso značilni za slovensko kulinariko, jih ponekod po svetu še vedno uporabljajo v prehrani.