I. D. | 23. 8. 2022, 09:06

Ne tako sladke plati umetnih sladil

Profimedia

Tudi vi uporabljate tiste, ki že v nekaj dneh spremenijo delovanje mikroorganizmov v črevesju?

Čeprav imajo umetna sladila malo ali nič kalorij, to še ne pomeni, da nimajo tudi nobenih posledic za naše zdravje. Nedavna študija, objavljena v reviji Cell, je pokazala, da vplivajo na mikroorganizme v črevesju in spremenijo odziv telesa na sladkor.

Nehranljiva sladila naj bi bila kemično inertna, a to ne drži, saj imajo vsaj kratkoročne negativne stranske učinke.

Negativni učinki so se pokazali pri 120 prostovoljcih, ki sicer nikoli niso uživali umetnih sladil, a so v imenu znanosti dva tedna uživali saharin in sukralozo. V primerjavi s kontrolno skupino, ki je jedla normalen sladkor, so pri njih že po sedmih dneh opazili očitne fiziološke spremembe. Njihova črevesna mikrobiota se je spremenila tako po sestavi kot delovanju, zato so težje prebavljali glukozo.

Profimedia

V nasprotju s splošnim prepričanjem se torej človeški prebavni sistem še kako odziva na nekatera umetna sladila, medtem ko druga ne povzročijo nobene reakcije. Med neškodljiva sta se po rezultatih študije uvrstila aspartam in stevia.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabriella Saxena (@gabriellasaxena)

V raziskavi so sodelovali sicer zdravi odrasli, a da bi podrobneje razumeli presenetljive ugotovitve, so jo razširili še na laboratorijske miške. Mikrobiom iz obeh skupin so z blatom najprej prenesli na sterilne glodavce. Razlike v ravneh sladkorja v krvi so bile povsem enake kot pri ljudeh, iz česar sledi, da umetna sladila dejansko sprožijo spremembe v črevesju. Zaradi tega v kri pridejo druge molekule, kar nadalje vpliva na motnje tolerance na glukozo.

Glede na priljubljenost umetnih sladil so ugotovitve zaskrbljujoče. Prostovoljci so v poskusu namreč zaužili veliko nižjo količino sladil od priporočenega dnevnega vnosa, a so pri njih kljub temu opazili stranske učinke. Dosedanje raziskave kažejo, da lahko dieta že v nekaj dneh vpliva na mikroorganizme v črevesju, a za zdaj ni znano, kako na telo vpliva dolgotrajno uživanje umetnih sladil.

Profimedia

Poleg tega ima vsak človek čisto svojo črevesno mikrobioto, zato se tudi različni ljudje različno odzovejo na določene snovi. Sladkor zagotovo vpliva na pridobivanje teže in toleranco na glukozo, a umetna sladila verjetno niso nič boljša. Nedavna študija je pokazala, da so ljudje, ki pijejo pijače z mehurčki brez sladkorja, dvakrat bolj nagnjeni k debelosti kot tisti, ki jih ne.

Težava bi se lahko skrivala v samem sladkem okusu. Saharin je na primer 200-krat bolj sladek od sladkorja, kar pomeni, da bi ob stiku z receptorji za sladkor v ustih ali črevesju lahko sprožil močan metabolni odgovor. Ta nadalje lahko vpliva na možgane in našo željo po sladkem. V zadnjih letih so umetna sladila povezovali celo z večjim tveganjem za demenco in raka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.