"Ne želimo, da bi se nam zgodila Češka, kjer se je število okuženih s 500 dvignilo na 5000!"

Na Hrvaškem zaskrbljeni

14. 10. 2020, 11:18 | Zdravje | Piše: N.Z.

              "Ne želimo, da bi se nam zgodila Češka, kjer se je število okuženih s 500 dvignilo na 5000!" (foto: Hina/STA) Hina/STA

Krunoslav Capak, vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo, je za hrvaške medije priznal, da je zaskrbljen: "Možno je, da je že prišlo do eksponencialne rasti okužb ..." in dodal, da si na Hrvaškem nikakor ne želijo češkega scenarija.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 6448 testih potrdili 748 okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število na novo okuženih doslej. Zaradi covida-19 pa so od včeraj umrli štirje bolniki, danes poroča STA.

V luči aktualne epidemiološke slike na Hrvaškem je svojo zaskrbljenost izrazil Krunoslav Capak, ki pa vendarle upa, da bodo novi ukrepi uspešni in da se bo krivulja širjenja okužb na Hrvaškem najprej poravnala, nato pa začela padati.

"Ne želimo, da bi se nam zgodilo to, kar se je zgodilo Češki, kjer so se s številke 500 na novo okuženih dnevno povzpeli na 5000 v zgolj dveh tednih," je rekel Capak za televizijo N1 in potrdil, da je skoraj polovica na novo ugotovljenih okužb povezana z ljudmi v samoizolaciji.

"Velik del na novo zbolelih je med tistimi, pri katerih je bilo ugotovljeno, da so bili v kontatku z drugimi okuženimi in so ibli zato že v karanteni."

Vodja hrvaškega Zavoda za javno zdravstvo je še povedal, da se zgolj tu in tam pojavi kakšno manjše žarišče z večjim številom okuženih, vendar večjih žarišč zaenkrat niso našli.

"Velike številke so posledica širjenja virusa na manjših lokacijah. Seveda nas številke skrbijo, saj po celi Evropi rastejo. Tako ni le pri nas, zato tudi uvajamo ukrepe. Je pa možno, da je že prišlo do eskponencialne rasti ..."

O skrajšanju zahtevanega obdobja za samoizolacijo pa naj bi Capak povedal, da je veliko zahodnoevropskih držav prešlo na isti, torej 10-dnevni režim, saj v tem obdobju že drastično pade verjetnost, da bi nekdo zbolel za covidom.

"Naši epidemiologi so to preverili, gospodarstvo je zaradi odrejenih karanten v škripcih, zato je bil ta ukrep tudi sprejet. Je pa to zgolj predlog. Epidemiologi so neprestano na vezi s strokovno skupino Ministrstva za zdravje."

Poudaril je še, da je težko slediti kontaktom okužb z zgolj 100 epidemiologi, kolikor jih za to nalogo imajo na Hrvaškem.

"V situaciji, ko imamo 740 okuženih dnevno, lahko za vsakega od njih najdemo vsaj pet kontaktov. Zdaj pa sami izračunajte, kako veliko ljudi je potrebno kontaktirati, da bi jim odredili samoizolacijo in jim hkrati dobro razložili, kaj vse to pomeni. To je nemogoče storiti s 100 epidemiologi," je še rekel Capak in dodal, da je epidemiolog Bernard Kaić zato predlagal, naj okuženi sami sestavijo spisek kontaktov in jih posredujejo epidemiologom, v nekaterih primerih pa lahko nalogo epidemiologa opravijo tudi zdravniki družinske medicine.