N.Z. | 21. 10. 2020, 12:19

Nemci v borbi s covidom izboljšujejo sisteme ventilacije po šolah (in v javnih ustanovah)

profimedia
Nemci v borbi s covidom izboljšujejo sisteme ventilacije po šolah (in v javnih ustanovah) (foto: profimedia)

Eno od priporočil nemške vlade za boj proti covidu v šolah je zračenje: pet minut na vsako uro. Prostore naj bi pošteno prezračili še posebno, ko se v razredu zamenjajo skupine šolarjev.

Nemška vlada bo v izboljšanje sistemov ventilacije v javnih zgradbah vložila kar 500 milijonov evrov, vse z namenom, da bi preprečila širjenje okužb s koronavirusom.

Ta velikopotezni projekt bodo izpeljali pred vzvodov nepovratnih sredstev, za katere lahko zaprosijo javni uradi, muzeji, gledališča, univerze in šole. Na razpis za sredstva se zaenkrat ne morejo prijaviti tudi privatna podjetja.

Aktualne raziskave kažejo, da se virusi širijo s kapljicami (še posebno, ko ljudje kašljajo in kihajo), v obliki aerosolov pa lahko ostanejo v zraku zaprtih prostorov tudi do 8 minut. To dejstvo je v luči prihajajoče zime, ko se bodo ljudje zaradi hladnega vremena bolj zadrževali v notranjih prostorih, toliko bolj pomembno.

Glavni cilj nemške investicije je posodobiti že obstoječe sisteme klimatizacije, saj bi bila instalacija novih predraga.

Za vsako nadgradnjo bo mogoče zaprositi za največ 100.000 evrov, podobno financiranje pa je dostopno tudi za vgraditev senzorjev ogljikovega dioksida, ki bi opozarjali na slab zrak v prostoru.

Nemška vlada, ki prebivalstvo že zdaj poziva k pogostem zračenju notranjih prostorov (vsaj pet minut na polno uro), si želi, da bi v šolah brez centralnega klimatizacijskega sistema poleg klasičnega zračenja uvedli še najmanj mobilni čistilec zraka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.