Nenavadni ukrepi, ki so jih nekatere države uvajale med epidemijo koronavirusa

8. 6. 2020, 11:20 | Zdravje | Piše: D.H.

              Nenavadni ukrepi, ki so jih nekatere države uvajale med epidemijo koronavirusa (foto: Profimedia) Profimedia

V Sloveniji se urno premikamo v fazo po covid-19, drugje po svetu pa se z novim koronavirusom še borijo. Povzetki, ki prihajajo iz vseh koncev sveta, pa razkrivajo tudi tiste bolj nenavadne ukrepe, ki so jih nekatere države uvedle v minulih mesecih in tednih, ko je bila epidemija pri njih na vrhuncu.

Čile napihoval številke ozdravljenih

V času pandemije, ko številke novih okužb rasle, so se seveda najlepše brale številke tistih, ki so okrevali. Ki so virus – preboleli. In ki, vsaj načeloma, niso več kužni. Čile je to vsekakor vzel na znanje in vlada je začela dramatično napihovati dejanske številke ozdravelih od virusa covid-19. Med ozdravljene so namreč šteli tudi umrle. Kot je povedal njihov minister za zdravje Jaime Manalich, mrtvi pač niso več kužni. Sredi aprila je tako na tiskovni konferenci recimo oznanil, da »898 pacientov ni več kužnih in so zato vključeni v številke tistih, ki so okrevali. To so tisti, ki so opravili 14-dnevno diagnozo ali pa so žal preminuli.«

Vir: Newsweek

Indijska kazen za kršenje karantene

V indijski zvezni državi Uttarakhand so h kaznovanju kršiteljev karantene pristopili na zelo šolski način. Policija je menda ujela vsaj 10 tujih državljanov, ki so se prosto sprehajali navkljub uvedbi splošne karantene, zato so za kazen morali 500-krat napisati: »Opravičujem se, ker nisem upošteval karantene.«

Vir: News18 India

Mobilni kino v Madridu

Da bi nekoliko razvedrili prebivalce Madrida, ki so v karanteni dnevno spremljali izredno tragične številke posledic covida-19 v njihovi državi, so madridske mestne oblasti na ceste poslale mobilni kino – gospodarsko vozilo, opremljeno z gigantskim, dvostranskim zaslonom, na katerem se je za prebivalce predvajalo različne zabavne vsebine. Mobilni kino je obiskal 21 mestnih četrti, predvajali pa so, med drugim, nekaj epizod Amazonove serije Modern Love.

Vir: Euronews

Ruska jeza

Rusko ministrstvo za zdravje je na njihovi spletni strani izdalo vodnik z naslovom 'Kako preživeti samoizolacijo, ne da se vam zmeša'. Med raznoraznimi napotki in obrazložitvami, ki jih je sestavil Zurab Kekelidze, vodilni psihiater na ruskem ministrstvu za zdravje, je zapisano tudi, da je sprejemljivo, če ste jezni na družinske člane, a le od 3 do 10 minut. Po tem času pa se morate pomiriti in se opravičiti, če ste bili v zmoti. Med bolj smotrnimi nasveti je recimo še, da naj družinski člani odprto komunicirajo in ustvarjajo skupno rutino, ki bo osnovana na interesih vseh družinskih članov.

Vir: The Moscow Times

Finska tiskovna konferenca za najmlajše

Na Finskem so 24. aprila organizirali prav posebno tiskovno konferenco, na kateri so premierka Sanna Marin, ministrica za šolstvo Li Andersson in ministrica za znanost in kulturo Hanna Kosonen sprejemali vprašanja otrok, starih od 7 do 12 let. In otroci so se še kako odrezali! Vprašanja so bila koncizna in smiselna. Med njimi seveda tisto najbolj pereče: »Kdaj se bomo lahko vrnili v šole?« Li Andersson je odgovorila: »Poslušamo stroko, da bomo videli, kdaj bo to možno – ali pozno spomladi, čeprav bolj verjetno šele jeseni.« Eden od otrok je vprašal tudi, kaj lahko otroci naredijo za izboljšanje situacije na Finskem. Odgovor je bil jasen: »šolske naloge«.

Vir: Yleisradio Oy

Previdno z nekaterimi spolnimi praksami

Opozorila, ki jih je na uradni spletni strani objavila zdravstvena stroka v zvezni državi Oregon, precej nazorno omenjajo nekatere bolj specifične spolne prakse. Naslov objave 'Sam sebi si najbolj varen partner v seksu' seveda namiguje na obvezno socialno distanciranje, poleg »selektivnega poljubljanja« pa ponudijo tudi nenavaden nasvet, da naj se ljudje med epidemijo raje vzdržijo oralno-analne spolne prakse (t.i. rimming), ker je virus lahko prisoten v iztrebkih. Pa ste mislili, da domača stroka včasih podaja konfuzna obvestila.

Vir: Oregon Live