19. 5. 2022, 07:06

Nepredvidljiva imunsko pogojena bolezen, ki ne pozna starosti: vodi lahko v resne zaplete

Profimedia

Bolezen je razširjenja po vsem svetu, pogostejša je v razvitih državah, njena pojavnost pa iz leta v leto narašča.

Bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (KVČB), ki predstavlja ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen, je v Sloveniji približno 9000.

Današnji svetovni dan bolezni zaznamuje geslo "KVČB ne pozna starosti." V Društvu za KVČB ob tem opozarjajo, da se pojavnost in razširjenost bolezni pri starejših povečuje.

KVČB je imunsko pogojena bolezen, ki ni ozdravljiva, povzroča pa vnetje črevesja ali celotne prebavne cevi. Zanjo so značilni zagoni vnetja s hudimi bolečinami in krči v trebuhu, driskami, izčrpanostjo in utrujenostjo ter različno dolga obdobja t. i. remisije, ko nekateri bolniki ne beležijo težav.

Profimedia

Z njo na svetu živi okoli 10 milijonov ljudi, v Evropi je obolelih okoli štiri milijone ljudi, v Sloveniji pa glede na porast v zadnjih letih približno 9000, so v sporočilu za javnost pojasnili v Društvu za KVČB.

Kot poudarjajo, se bolezen najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom starosti, v zadnjih letih pa narašča tudi pojavnost in razširjenost obolelosti med starejšo populacijo.

Starejši bodo namreč po ocenah EFCCA v prihodnjem desetletju predstavljali več kot tretjino vseh bolnikov s KVČB. Po raziskavah o različnih zdravstvenih posledicah KVČB in vplivih te bolezni na kakovost življenja pa kaže, da so starejši slabše zastopani.

Profimedia

Starejši bolniki se ob KVČB pogosto soočajo tudi z diabetesom, visokim krvnim tlakom ali srčnožilnimi boleznimi. Ob tem so bolj podvrženi okužbam, zaradi česar kirurški posegi zanje predstavljajo večje tveganje. 

Gastroenterologinja Nataša Smrekar je na sredini novinarski konferenci o imunsko pogojenih vnetnih boleznih pojasnila, da ima veliko bolnikov težave z depresijo, anksioznostjo in bipolarnimi motnjami. Kot je dejala, si želijo v prihodnosti v obravnavo bolnikov vključiti tudi psihologa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.