5. 11. 2018, 13:00 | Vir: STA

New Delhi zavit v gost smog, kakovost zraka pa naj bi se te dni še poslabšala!

profimedia

Prebivalci New Delhija so se danes zbudili v gost smog. Stopnja onesnaženosti zraka je 20-krat višja od tiste, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označuje kot najvišjo dovoljeno. Kakovost zraka pa naj bi se v prihodnjih dneh še poslabšala, saj se bliža praznik luči divali, ko številni prižigajo ognje in ognjemete.
 

Indijsko vrhovno sodišče je sicer omejilo prižiganje ognjemetov le na dve uri na dan, a strokovnjaki svarijo, da bo ukrep težko uveljaviti. Divali je namreč eden najpomembnejših hindujskih festivalov na severu Indije, ko se praznuje zmago dobrega nad zlim, piše britanski BBC.

V času festivala stopnja onesnaženosti zraka dosega rekordno nevarne ravni. Že pred festivalom pa številni prebivalci z objavami na družbenih omrežjih svarijo pred posledicami slabega zraka.

V nekaterih delih mesta je danes vsebnost zdravju nevarnih trdnih delcev PM2,5 poskočila na 908, WHO je najvišjo raven medtem določil pri 25.

Oblasti tako svarijo prebivalce, naj ostanejo v zaprtih prostorih, postopoma pa ustavljajo gradbišča po mestu, da se raven ne bi še zvišala.

Indijska prestolnica je po podatkih WHO šesti najhuje onesnažen kraj na svetu. Kakovost zraka se izredno poslabša vsako leto novembra in decembra.