7. 7. 2021, 15:27

"Ni res, da bi 20-letnik oslepel zaradi avtoimune reakcije na cepivo!" (odziv iz UKC Ljubljana)

Nebojša Tejić/STA

Politika osrednje bolnišnice je, da se ne odziva na dvomljive zapise na različnih spletnih straneh in družbenih medijih, saj UKC Ljubljana dosledno varuje informacije o zdravstvenem stanju svojih pacientov. Skladno z mnenjem  informacijske pooblaščenke se zato odzivajo le z zanikanjem določenih navedb ali s pojasnilom določenih ravnanj. Takšen je tudi njihov nedavni odziv na neresničen zapis ene od spletnih strani.

V odziv na eno takšnih objav neke spletne strani so na Facebooku jasno zapisali, da prispevek ...

... navaja neresnično domnevno hudo avtoimuno reakcijo po cepljenju 20-letnika, ki naj bi zaradi cepljenja najprej oslepel, nato naj bi se mu stanje naglo poslabšalo z vrsto nevroloških simptomov in naj bi "postal nepokreten, njegovo telo pa trenutno ni zmožno osnovnih človeških funkcij, zadrževanja blata in vode."

V UKC Ljubljana lahko na podlagi javno objavljenih podatkov potrdimo, da je bil v naši obravnavi pacient, ki delno ustreza opisu, ki je naveden v javni objavi, vendar ne držijo navedbe, da bi bil nepokreten oziroma ostale navedbe iz javne objave. Zaradi medicinske etike in varovanja zasebnosti ne smemo ali želimo razkriti diagnoze - vendar poudarjamo, da so simptomi in znaki združljivi z boleznijo, ki ni povezana s cepljenjem.

V cepljenju proti koronavirusu je bilo do sedaj uporabljenih že preko 3 milijarde odmerkov. Na spletni strani z medicinsko literaturo PubMed ni nobenega zapisa o povezavi simptomov javno izpostavljene osebe s cepljenjem proti novemu koronavirusu. Potek bolezni je povsem drugačen od tistih, ki so značilni za nevroimunolške dogodke po cepljenju. Glede na to smo na nevrološki kliniki mnenja, da pri izpostavljemu pacientu ni dokazov o povezanosti bolezni s cepljenjem proti novemu koronavirusu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.