Nika G. Klun: "Odkar delam s sivko, se veliko lažje spopadam s stresom"

23. 12. 2013, 09:36 | Zdravje | Vir: Liza

              Nika G. Klun: "Odkar delam s sivko, se veliko lažje spopadam s stresom" (foto: Arhiv Nika G. Klun) Arhiv Nika G. Klun

Ker je sivka tako vsestranska in priljubljena, smo se povabili na obisk v koprski Butik Lavanda. Svoj omamno dišeči kotiček nam je prijazno razkazala lastnica Nika Gustinčič Klun, ki je v ponudbo vključila izdelke s sivko in v barvi sivke.

Od kod izvira vaša ljubezen do sivke in njene nežne barve?

Moja ljubezen do sivke izvira iz otroštva, saj sem odraščala na manjši kmetiji v okolici Izole, kjer sem že kot punčka rada smukala opojno dišeče sivkine cvetove ter opazovala metulje in čebele, ki jih sivka neustavljivo privlači. Po smrti obeh staršev sem prevzela kmetijo ter začela sama skrbeti za oljčnik, njive in seveda za okrasni vrt, ki spada k vsaki hiši. No, in tako zdaj na mojem okrasnem vrtu raste kar nekaj grmov sivke. V bližnji prihodnosti pa načrtujem tudi svoj nasad sivke ter širitev dejavnosti na kmetiji.

Zakaj ste se odločili odpreti butik?

Leta 2012, ko sem diplomirala, se mi niti sanjalo ni, kako se bo razvila moja poklicna pot. Trg dela v Sloveniji do mladih diplomantov ni najbolj prijazen. Službo sem iskala, in s tem mislim zares iskala, tako v svoji stroki kot zunaj nje. Pripravljena sem bila poprijeti za vsako pošteno delo. Vendar službe ni bilo. Rekla sem si: Stara sem 26 let, pa nimam niti dneva delovne dobe. Čas je, da nekaj spremenim. Tako sem 7. marca 2013, leto dni po diplomiranju, odprla Butik Lavanda. Prepoznala sem priložnost in se podala na samostojno poslovno pot. Ni lahko, treba je veliko žrtvovati in delati, vendar sem tega zaradi življenjskih izkušenj navajena in prepričana sem, da lahko z vztrajnostjo, poštenim delom in osebnostno rastjo dosežem svoje sanje.

Po izobrazbi ste dietetičarka, v praksi pa imate butik. Kako gre to dvoje skupaj?

Odlično! Dietetika je še vedno pomemben del mojega poklicnega življenja, saj sem dejavna tudi na tem področju. Pišem članke na to temo, delam pa tudi prehranske izračune za revije, publikacije. V veliko čast mi je bilo sodelovati z gospo Darjo Lovšin, ki me je prosila za pomoč pri pripravi receptov za kuharico za diabetike, pri kateri sem sodelovala tako, da sem pripravila izračune prehranskih vrednosti. Ker me zelo veseli delo z računalnikom, največkrat prosti čas v Butiku izkoristim za pripravo izračunov prehranskih vrednosti ter za izpopolnjevanje na tem področju.

Kljub temu vas sivka ves čas obdaja, zato me zanima, katere lastnosti sivke kot rastline bi vi izpostavili kot najpomembnejše?

Najbolj bi izpostavila pomirjevalne lastnosti sivke, saj v današnjem stresnem življenjskem tempu vsak potrebuje nekaj za sprostitev in trenutek samo zase. S sivko to lahko storimo na naraven način, pa naj bo to sivkina kopel, uporaba eteričnega olja sivke kot aromaterapija ali sivkin čaj. Sama se, odkar delam s sivko, veliko lažje spopadam s stresom in vsakodnevnimi napetostmi.

Kako jo vi najraje uporabljate v svojem vsakdanu?

Sama si največkrat že v Butiku Lavanda, ki je v starem mestnem jedru Kopra, privoščim aromaterapijo z uporabo eteričnega olja in izparilnika. Tako se opojni vonj sivke vije vse do Titovega trga na zgornji strani in do tržnice na spodnji strani. No, malo heca mora biti, a dejansko mimoidoči že na daleč zavohajo sivko – nos jih sam pripelje do butika.

Doma si po napornem dnevu privoščim sivkin čaj, na oči si položim blazinico z lanenimi semeni in sivkinimi cvetovi. Ta zlasti pomaga pri glavobolih, stresu in nespečnosti. Za nego kože uporabljam izključno kozmetiko s sivko, ki zelo ustreza moji sicer problematični in občutljivi koži. Ko govorimo o sivki, pa ne smemo pozabiti niti na zaščito pred nadležnimi insekti, posebej komarji, ki jih v naših krajih kar mrgoli, in seveda sivkine blazinice proti moljem.

Ali tudi sami izdelujete izdelke iz sivke in jih prodajate v svojem butiku?

Kar se tiče kozmetike, zaupam že uveljavljenim proizvajalcem s Krasa in imam na policah predvsem njihove izdelke. V Butiku Lavanda so dobrodošli tudi izdelki izvirnih in unikatnih umetnikov ter predvsem naravni izdelki. Sama izdelujem predvsem drobne izdelke, kot so vrečke s sivko, okrasni izdelki in spominki. Nameravam pa svojo dejavnost razširiti z lastnim nasadom sivke.

Če bi morali izbrati vam najljubši izdelek s polic butika – kaj bi izbrali?

Huh, težko vprašanje! Obožujem sivko in izdelke iz nje. Če bi izbrala samo en izdelek, bi pravzaprav sivki naredila krivico, saj je tako vsestranska in ima tako zelo širok spekter uporabe, da lahko prav vsakdo najde izdelek, ki ga bo navdušil.

Besedilo: Liza Metkovič