17. 11. 2015, 08:10 | Vir: Liza

Nataša in Branko Bogovič: "Nisem zagovornika 'moderne' vzgoje, kjer otroci sprejemajo odločitve na mesto staršev"

Nataša in Branko Bogovič sta starša šestih otrok in uspešna podjetnika, ki jima z dosledno vzgojo uspeva ohranjati zdrave odnose v družini in hkrati voditi uspešno podjetje. V službenem času se znata družiti kot partnerja, popoldneve posvetita otrokom, ko potrebujeta čas zase, pa si ga tudi vzameta. Vse vloge jima uspeva usklajevati, in to z minimalno pomočjo babic in dedkov.

Kako bi opisali svojo družino?

Nataša: Z možem predstavljava sestavljeno družino, kar pomeni, da ima on tri otroke iz prvega zakona, jaz enega in skupaj imava dva, se pravi, da skrbiva in vzdržujeva šest otrok.

Kako usklajujete družinske obveznosti in kariero?

Nataša: Glede nato, da so otroci v vrtcu in šoli, ni posebnih težav, kar se službe tiče, saj sva si z možem delo organizirala tako, da sva v podjetju od 8. do 16. ure, kar pomeni, da so popoldnevi rezervirani za otroke, prav tako vikendi potekajo v družinskem krogu, ko se nam navadno pridružita še najstarejša dva.

Kakšna pa je vaša vloga v podjetju?

Nataša: V podjetju sem prokurist in imam vsa pooblastila, razen prodaje nepremičnin, dejansko pa je tako, da z možem sodelujeva in nikoli ne prevzemam odločitev brez njegove vednosti oz. njegovega soglasja.

Si znate kot mamica velike družine vzeti čas zase?

Nataša: Morda se sliši čudno, vendar čas, ko sva z možem v službi, je 'najin čas', ker sva edino takrat sama brez otrok in imava kljub delu trenutke drug za drugega. V miru greva na kosilo, kjer se brez tega, da naju kdo vleče za rokav in se bori za pozornost, lahko pogovoriva o stvareh, o katerih se doma, kjer naju čaka 'druga', še zahtevnejša služba, pač ne moreva. Seveda pa potrebujem tudi čas zase.

Za kaj si ga vzamete?

Nataša: Veliko mi pomeni šport, to je moj 'filter'. Največkrat tečem ali telovadim, kar doma, je bolj praktično z vidika varstva. Tako kot vsaka ženska si tudi jaz želim biti fit in se dobro počutiti v svoji koži in na žalost ne spadam med tiste srečnice, ki so se jim poporodni kilogrami stopili sami od sebe. Je pa dejstvo, da me vadba osrečuje in tako dobim energijo za nove podvige.

Razmišljala sem, da bi si najela osebnega trenerja, da z njegovo pomočjo'spilim', česar sama ne zmorem. No, ampak odločitev je sprejeta in zadala sem si novo nalogo, da sama opravim tečaj za osebnega trenerja in tako pridobim čim več informacij in znanja iz prve roke. Veliko mi pomeni, da se nenehno izobražujem, novembra diplomiram iz ekonomije, na kar sem še posebej ponosna.

Sem dober primer, da nikoli ni prepozno, pa čeprav sem se za študij odločila pri tridesetih in vmes dvakrat rodila. Vse se da, če je volja. Veliko mi pomenijo tudi dobri odnosi z ljudmi, s katerimi sem si blizu. In pa seveda branje, to je moj čas pred spanjem, predvsem me zanima ezoterika, vse, kar je povezano z duhovnostjo in osebno rastjo. Pa seveda glasba, zdravilo za dušo.

Kako pogosto vam na pomoč priskočijo babice in dedki?

Nataša: Letos mineva deset let, odkar mi je umrl oče, s katerim sva bila zelo povezana in mi je v preteklosti, ko sva bili še sami s Hano, veliko pomagal, bil opora v dobrem in slabem, skratka moj steber. Z njegovo smrtjo sem izgubila svojo primarno družino in tako z moje strani ni nobene pomoči.

Partnerjeva mama pa je tudi že malce starejša in je ne želiva preveč obremeniti z otroki, sploh najmlajša sta precej živahna. Je pa res, da nama je bilo, ko sta bila manjša, velikokrat zelo naporno, saj sva bila čisto sama skoraj za vse. Odgovorna za podjetje, zaposlene in šest otrok, ker pa ima Tara sladkorno bolezen tip1, je skrb in odgovornost še toliko večja.

Kakšno obliko vzgoje zagovarjate?

Nataša: Ko sva bili s Hano še sami, sem prav gotovo imela drugačna merila in poglede. A veste, pri šestih otrocih pa mislim, da ni priročnika, ki bi pomagal, kako se odzvati v določenem primeru. In glede na to, da otroci niso iz istega 'gnezda' in je razlika med najstarejšim in najmlajšim kar 20 let, je še toliko bolj kompleksno. Kar hitro ti postane jasno, da ne morejo biti vsi doktorji, odvetniki, zobozdravniki ...

Skratka, šteje dejstvo, da je vsak najin otrok individuum zase, ki ima svoje poslanstvo na tem svetu, in da sva midva tukaj, da mu pomagava in pripraviva na nadaljnje življenje. Tako imata največjo vlogo pri moji vzgoji intuicija in 'zdrava pamet', predvsem pa mi najbolj pomagajo tudi lastne izkušnje iz otroštva, zato se pri svojih otrocih izogibam vzgojnih ukrepov, ki meni niso bili všeč. Nikakor nisem zagovornica 'moderne' vzgoje, kjer otroci sprejemajo odločitve namesto staršev.

Sem za to, da se otrok nauči 'nositi' posledice svojih dejanj. Pravilo številka ena v naši družini je, da ne delava razlik med otroki, to se mi zdi zelo pomembno, pa seveda veliko ljubezni, komunikacije, da se stvari rešujejo sproti. Sem pa kar hitro spoznala že pri moževih starejših otrocih, da je puberteta eno izmed težjih obdobij, ki pa tudi mine, in pomembno je, da ni večjih incidentov, ne nazadnje je življenje največja šola, pomembna pa je vez, ki se gradi skozi vsa leta med otroki in starši. In pozneje tudi ostane.

Branko, kako sta razdelila vloge doma – je Nataša šefica doma, vi pa v podjetju?

Branko: Nataša je gotovo šefica doma, sploh v gospodinjstvu s štirimi otroki je vedno veliko dela. Ni mi pa težko doma narediti, karkoli je potrebno, saj sem tega vajen. Starejša otroka, Sebastjana in Laro, sem dobesedno sam vzgajal in skrbel za njiju od malih nog. V podjetju pa je seveda večina stvari in odgovornosti na meni, žena pa skrbi bolj za operativne zadeve.

Vaše podjetje se je usmerilo v prodajo tapet v obdobju, ko te niso bile priljubljene. Zakaj ste se odločili prav za tapete?

Nataša: Naše podjetje posluje uspešno že 20 let in izhaja iz podjetja za proizvodnjo tapet, v katerem je bil zaposlen že moj oče. S tapetami sem se ukvarjal še v časih, ko so vsi govorili, da tapete niso več moderne in so jih samo še odstranjevali s sten. Poznavanje proizvodnje tapet in pa poznavanje drugih svetovnih proizvajalcev tapet in s tem povezanega razvoja nove kakovosti in trendov me je pripeljalo do spoznanja, da se moderna tapeta spet v velikem slogu vrača med kupce.

Sodobne tapete so zares kakovostne in neprimerljive s tistimi iz prejšnjih časov. Odlikujeta jih preprosto lepljenje in odstranjevanje v enem kosu. Trend uporabe tapet je šel v dekoriranje ene ali dveh sten in se redko lepijo po kompletni sobi, tako da je tapeta postala predvsem dekorativni element, ki z minimalnim stroškom popolnoma spremeni videz sobe.

Nataša, bi bralcem dali kakšen nasvet za opremljanje otroških sobic?

Nataša: Mame zelo rade otroško sobico lepo opremijo s tapetami, sploh če je to prvi otrok. Danes je na voljo neskončno vzorcev otroških tapet, meni je najlepše, če se vzorec na otroških tapetah ujema z vzorcem zaves. V trendu so tudi fototapete z motivi Spidermana, Star wars in Disneyjevimi junaki. Če pa mamicam tapete niso všeč, obstajajo še fototapete in stenske nalepke, ki jih lahko zalepimo na pohištvo, steklo in vse druge podlage.

Vaše podjetje se ni osredotočilo samo na tapete, ampak na dekor, ki običajen prostor spremeni v dom. Kakšen dekor je trenutno najbolj priljubljen?

Branko: Naše podjetje poleg tapet prodaja tudi zavese, dekorativne namizne prte in pogrinjke, predpražnike, umetno travo, talne obloge, samolepilne folije ter kopalniške preproge in zavese. Trenutno so zelo priljubljene samolepilne folije v vintidž in pa metalik dekorju, prav tako so novost in trend statik samolepilne dekorativne folije za na steklo.

Nataša, kaj dekorativnega je po vašem mnenju nepogrešljivo v vsakem domu?

Nataša: Seveda naj bo vsaj ena stena v tapetah, presenečeni boste, kako lahko tako minimalna investicija spremeni vaše stanovanje v moderen dom.

Napisala: Metka Pravst

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.