N.Z. | 21. 6. 2022, 15:46

Nore (ali magične) gobe bi lahko terapevtsko uporabljali v domovih za ostarele

profimedia

Strokovnjaki predlagajo, da bi halucinogene gobe (ki vsebujejo snov psilocybin) lahko uporabili v terapevtske namene v domovih za ostarele. Prepričani so, da bi z njihovo pomočjo tamkajšnji stanovalci lažje premagali strah pred smrtjo, nekatere študije pa so že pokazale, da psilocybin daje obetajoče rezultate pri zdravljenju depresije.

Eden od takšnih je Dr. David Luke, profesor psihologije na Univerzi Greenwich, ki je na predavanju znanstvenega festivala v Cheltenhamu med drugim povedal: »Mislim, da imamo kar nekaj dobrih argumentov, zakaj bi bilo smiselno v terapevtske namene ponuditi tudi ’nore gobe’,« in dodal: »Njihov učinek daje uvid v nekaj zunaj realnosti, kar zmanjšuje strah pred smrtjo. Mnogi poročajo, da so zaradi izkušenj z njimi prišli do spoznanja, da morda smrt v resnici ni konec ali nekaj takšnega.«

O tem, da psilocybin, ki ga je moč najti v psihadeličnih gobah, ugodno vpliva na potek depresije tako, da depresivne možgane ’odpre’, naredi bolj fleksibilne in sprosti negativne miselne vzorce, so že pokazale nekatere raziskave, o katerih je poročal tudi The Guardian.

»Psilocybin drugače deluje od običajnih antidepresivov, saj so učinki ’bolj sproščenih’ možganov vidni še tedne po uporabi. Raziskovalci so si edini, da izsledki raziskav potrjujejo psilocybin kot dragoceno alternativo pri zdravljenju depresij,« so med drugim zapisali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.