7. 6. 2022, 18:15

Nov, učinkovit (in neboleč) način testiranja za covid-19

Profimedia

Pozabite nadležne paličice in razdraženo nosno sluznico. Prihajajočo jesen bi lahko koronavirus obvladovali na veliko prijetnejši način.

Množično testiranje je eden od osnovnih ukrepov v boju proti epidemiji, a marsikdo ima s tem težave.

Zato je razveseljiva novica, da so se psi izkazali za vsaj enako zanesljive kot javno dostopni testi.

To so potrdili raziskovalci z različnih inštitucij v Franciji in Združenih Arabskih Emiratih, ki so svoje rezultate objavili v reviji PLOS ONE.

Nosaïs Team

Že v preteklosti so ugotavljali, da lahko psi zavohajo nekatere bolezni, denimo raka. Da bi ugotovili, ali bi nam lahko priskočili na pomoč tudi v primeru covida-19, so preizkusili večje število psov z več vzorci znoja.

Psi so šli najprej v šolo

Naučili so jih, da morajo sesti, če v znoju zaznajo koronavirus. Trening je potekal podobno kot pri psih, ki jih učijo z vonjem zaznati eksplozivna sredstva. Ko so se prepričali, da psi razumejo svojo nalogo, so jih postavili pred tulce z vzorci.

Profimedia

Vsega skupaj so prevohali znoj 335 prostovoljcev. Vzorce znoja so jemali iz podpazduh, z zatilja in uporabljenih zaščitnih mask, kar kaže na to, da mesto odvzema ni pomembno, saj so pri vseh prišli do enakih gotovitev:

Raziskovalci nimajo pojma, kako psi zavohajo virus v znoju, vejo le, da so ti pri tem hitrejši in marsikdaj tudi natančnejši od vseh človeških testov. Edina slaba stran je omejeno število izurjenih psov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.