D.H. | 27. 10. 2020, 14:03

Nova odkritja o covid imunosti: se bo potrebno cepiti dvakrat na leto?

profimedia

Obširna britanska raziskava je pokazala, da imunost na koronavirus lahko traja le nekaj mesecev, kar pomeni, da bomo morda v enem letu potrebovali dve cepljenji.

Telegraph poroča, da je študija, ki so jo izvedli na londonski univerzi Imperial College London, vključevala 365.000 prostovoljcev in pokazala, da je število protiteles v več kot četrtini primerov upadlo že po treh mesecih.

Po podatkih raziskave, naj bi v Veliki Britaniji do junija, torej po prvem valu pandemije, le okoli šest odstotkov populacije razvilo protitelesa. Tri mesece kasneje pa se je zaradi upada imunosti ta odstotek že znižal na 4,4 odstotke. Največji upad, kar 40-odstotni, naj bi se zgodil med junijem in septembrom, zato so znanstveniki zaključili, da je Velika Britanija še »milje od doseganja čredne imunosti« in ob tem opozorili, da te brez cepiva morda sploh ne bo moč doseči.

Protitelesa so proteini, ki jih telo naravno ustvarja za boj proti okužbam, teh pa je več vrst. Zato so nekateri znanstveniki opozorili, da je ta konkretna študija vključevala le teste, ki so zaznavali IgG tip protiteles, ne pa tudi T-celice, vrsto belih krvnih celic, ki pomagajo organizmu, da se brani pred številnimi okužbami, tudi običajnemu nahodu, in bi ravno tako lahko bile ključne pri boju proti virusu SARS-CoV-2.

Največji upad imunosti pri rizičnih skupinah

Na testu se je obenem pokazalo, da je bil največji upad protiteles po treh mesecih prav v najbolj ranljivih skupinah in pri tistih, ki so trpeli težje oblike bolezni covid-19. Pri starejših od 75 let je bil tako zaznan 39-odstotni upad protiteles, medtem ko je bil pri skupini 15 do 24 let upad le 15-odstotni.

Ob tem se dodaja, da trenutno še ni znano, kakšen nivo protiteles je potreben, da je telo zavarovano pred ponovno okužbo, vseeno pa hiter upad količine protiteles namiguje, da lahko v naslednjih valovih pandemije dobimo porast števila ponovno okuženih.

Zato se poraja možnost, da bi se za trajno imunost morda morali cepiti vsakih šest mesecev. Če to drži, bo na koncu odvisno od kakovosti cepiva, saj se izdano cepivo lahko izkaže kot veliko močnejše od naravne imunosti.

Cepivo v Evropi v prvi polovici 2021?

V Veliki Britaniji vlada pričakuje, da bo cepivo širše dostopno v prvi polovici naslednjega leta, nekaj primerkov pa naj bi bilo na voljo že pred božičem. Prednost pri cepivu bodo imeli zaposleni v zdravstvu.

Profesorica Wendy Barclay, vodja oddelka za infekcijske bolezni na univerzi Imperial, je povedala, da ta raziskava nedvomno namiguje, da bo v prihodnosti covid deloval podobno kot običajni nahod, kar pomeni, da se bomo lahko okužili večkrat. »Sezonski koronavirusi, ki krožijo vsako zimo in povzročajo običajen nahod, lahko istega človeka okužijo ponovno po šestih do dvanajstih mesecih – predvidevamo, da se bo telo podobno odzivalo tudi na ta novi koronavirus.«

Pomembni zaključek raziskave je po besedah dr. Claudie Hoyen, specialistke za pediatrične infekcije v bolnišnici v Clevelandu, potemtakem to, da je jasno, da protitelesa ne ostanejo v telesu vsakogar, ki preboli covid-19, vseeno pa virus deluje na način, ki ga lahko predvidimo. Kot je povedala za CNN, je to dobra novica, saj se je doslej zdelo, da je ta virus popolnoma nepredvidljiv in dodaja: »To pa obenem zacementira dejstvo, da bomo maske nosili še lep čas.«

»Prej, ko bomo sami sprejeli, da so ukrepi nekaj, kar potrebujemo, da se prebijemo čez to pandemijo, prej se bomo lahko premaknili naprej. Podatki jasno kažejo, da protitelesa izginejo. Kar pomeni, da tudi, če si že prebolel covid, to še ne pomeni, da si imun in se ne moreš okužiti ponovno,« je še dodala dr. Hoyen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.