N.Z. | 8. 9. 2022, 13:14

Nove študije potrjujejo to, česar smo se bali: ultra procesirana hrana povzroča raka!

profimedia
Nove študije potrjujejo to, česar smo se bali: ultra procesirana hrana povzroča raka! (foto: profimedia)

Moški, ki pogosto jedo predpripravljeno hrano, hladne prigrizke in pijejo gazirane pijače, imajo za 29 odstotkov večje možnosti, da zbolijo za rakom na črevesju.

Visoko predelani hrani praviloma dodajajo sestavine, kot so sladkor, sol, maščobe in umetna barvila. Primeri takšne ultra procesirane hrane so zamrznjeni obroki, slaščice, gazirane pijače in hitri prigrizki. Na tem mestu je nujno dodati, da je skoraj vse (razen, če si hrane ne pridelujemo sami) predelano, takšna hrana je namreč postala integralni del naših hitrih življenj.

Nepredelana ali zgolj minimalno procesirana hrana je le še tista, ki je ohranila svojo prvotno obliko (jabolka, banane in špinača) in za katero lahko rečemo, da še vedno vsebuje vitamine in minerale.

To so pokazale študije

Prva študija, ki so jo objavili v The British Medical Journal, je pokazala, da moški, ki uživajo veliko visoko predelane hrane, pa tudi tako moški kot ženske, ki jedo specifično vrsto ultra procesirane hrane, pogosteje zbolevajo za rakom na črevesju.

Raziskovalci so analizirali podatke 46.000 moških in skoraj 160.000 žensk, udeleženci raziskave pa so morali poročati o svojem značilnem jedilniku in potrditi, da pred začetkom študije niso imeli diagnoze raka.

Četrt stoletja kasneje (bolj natančno: od 24 do 28 let kasneje) so raziskovalci zaznali 3.216 primerov raka na črevesju.

Izkazalo se je, da imajo moški, ki so uživali visoko predelano hrano, kar 29 odstotkov višje tveganje za razvoj raka na črevesju kot moški, ki so najbolj redko uživali visoko predelano hrano. V taisti ogroženi skupini moških je bilo tudi več kadilcev, imeli so višji indeks telesne mase, manj so se gibali in uživali so manj nizkokaloričnih ter z vlakninami, folati kalcijem in vitaminom D bogato hrano. Na njihovem jedilniku je bilo manj polnozrnate hrane, zato pa več mastne, z veliko dodanega sladkorja in predpripravljene hrane, npr. mesnih jedi, pa tudi šunke, ribjih palčk ali hot-dogov.

profimedia

Zanimivo je, da pri ženskah te iste povezave med procesirano hrano in rakom na črevesju NISO našli. Raziskovalci so vseeno mnenja, da bodo te izsledke še morale potrditi (ali ovreči) prihajajoče študije.

In še ena izjemno zanimiva ugotovitev: raziskovalci so iz podatkov uspeli razbrati, da obstaja znotraj skupine, ki je uživala veliko procesirane hrane, tudi posebna podskupina, ki je uživala veliko jogurta in mlečnih desertov. Slednji so namreč znatno znižali tveganje za raka na črevesju pri ženskah.

"Ena od stvari, ki jih zdaj z gotovostjo vemo, je to, da je še posebno jogurt fermentirano živilo, kar dobrodejno vpliva na mikrobiom," je povedala Maya Feller, dietična nutricionistka in avtorica.

Zdravo črevesje ima vpliv na številne funkcije v telesu (od imunskega sistema do hormonov), Fellerjeva pa poudarja, da vnašanje ugodnih bakterij iz jogurta v črevesni mikrobiom pomaga blažiti vnetja, ki so sicer povezana z rakom na črevesju. Še več. Mlečni izdelki vsebujejo tudi druge koristne sestavine, kot so kalcij, vitamin D, magnezij in proteine, ki jih v drugi procesirani hrani manjka.

profimedia

Druga študija, katere analiza je bila prav tako objavljena v The British Medical Journal, pa je pod drobnogled vzela jedilnika več kot 22.000 ljudi v italijanski regiji Molise ter ocenila tveganje za smrt 14 let kasneje.

Študija je pokazala, da so razvili tisti, ki so jedli hrano slabše kvalitete in ultra procesirano, večje tveganje prehitre smrti zaradi kronične bolezni, še posebno kardiovaskularnih bolezni. Tveganje za prehitro smrt je bila višja za 19 % (iz kateregakoli razloga) in 32 % zaradi specifično kardiovaskularnih bolezni v primerjavi z ljudmi, ki so jedli bolj zdravo.

Sklep: zahodnjaška prehrana ubija!

Ključno sporočilo, ki ga je mogoče izluščiti iz izsledkov obeh raziskav, je ugotovitev, da ’zahodnjaški način prehranjevanja z veliko vsebnostjo visoko predelane hrane z veliko aditivi, sladkorja, soli in nasičenih maščob močno škodi našemu zdravju in skrajšuje naše življenje’.

Študiji se pridružujeta predhodnim na podobno temo, ki so že pokazale, da ultra procesirana hrana negativno vpliva na kognitivne funkcije, eni od njih pa je uspelo najti celo povezavo, da sladke pijače povečujejo tveganje za kolorektalnega raka tudi pri mladih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.