N.Z. | 7. 5. 2020, 12:42

Novi koronavirus se je po svetu razširil že konec leta 2019, kaže študija

profimedia
Novi koronavirus se je po svetu razširil že konec leta 2019, kaže študija (foto: profimedia)

Na londonskem univerzitetnem inštitutu za genetiko so do danes odkrili že 200 genetskih mutacij novega koronavirusa Sars-CoV-2, kar pomeni, da se je virus novemu gostitelju že dodobra prilagodil.

»Genetske študije namigujejo, da se je pandemija v resnici začela nekje med 6. oktobrom in 11. decembrom leta 2019, kar sovpada s trenutkom, ko je virus z živalskih gostiteljev preskočil na ljudi,« je za Reuters povedal eden od raziskovalcev Francois Balloux, ki je izsledke študije objavil v znanstvenem glasilu Infection, Genetics and Evolution.

Balloux je povedal, da je njihova analiza pokazala, da virus neprestano mutira, kar je tudi sicer običajno za viruse ter da so največjo diverziteto mutacij odkrili v državah, ki jih je pandemija udarila najmočneje. Izsledki namigujejo tudi, da se je Sars-CoV-2 po svetu razširil bolj zgodaj, kot je uradno znano.

»Vsi virusi mutirajo. To je normalno. Mutacije same po sebi tudi ne pomenijo nujno nekaj slabega, prav tako velja, da ta virus ne mutira nič hitreje ali počasneje kot bi bilo to pričakovano,« je povedal. »Zaenkrat ne moremo trditi, da bi virus postajal bolj ali manj nevaren ali nalezljiv.«

Raziskovalci so do danes zabeležili več kot 200 manjših genetskih sprememb (ali mutacij) koronavirusa, odkritja pa bodo znatno pomagala znanstvenikom, ki se trudijo razviti učinkovito zdravilo in cepivo.
Po svetu kroži le en sev virusa!

Raziskovalcem novega koronavirusa te dni daje misliti še ena študija, ki so jo te dni objavili znanstveniki britanske univerze v Glasgowu. Ta je namreč pokazala, da obstaja zgolj en sev Sars-CoV-2 (in torej ne dva, izmed katerih naj bi bil en sev bolj nevaren od drugega, kot so sugerirale nekatere predhodne študije iz Kitajske).

Genetske študije tudi sicer ponujajo številne zanimive uvide v evolucijo virusa, ki je ustavil svet.

Vodja virološkega oddelka na britanskem inštitutu Francis Crick je med drugim poudaril, da lahko virusu zgolj sledimo na njegovi poti do človeku neznane ’evolucijske destinacije’, a tudi, da vsi dokazi kažejo, ’da njegov izvor sega v konec lanskega leta’ in da o tem ne more biti več nobenega dvoma.

Francoski znanstveniki, ki so prav te dni odkrili primer moškega, ki je za covid-19 zbolel že decembra lani, t.j. mesec dni pred prvim uradno odkritim primerom obolenja v Franciji, so odprli novo poglavje preizpraševanj o širjenju pandemije.

Pri organizaciji WHO so se na odkritje odzvali z izjavo, da primer nikakor ’ni presenetljiv’ in pozvali tudi druge države, da raziščejo podobne sumljive primere izpred mesecov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.