8. 3. 2018, 15:39 | Vir: STA

NUJNO OBVESTILO: Odpoklic zdravila za zdravljenje multiple skleroze zinbryta!

profimedia

Evropska agencija za zdravila (EMA) je priporočila takojšen odvzem dovoljenja za promet z zdravilom za zdravljenje multiple skleroze zinbryta (daklizumab) in takojšen umik zdravila s trga zaradi dvanajstih primerov hudih vnetnih bolezni možganov, vključno z encefalitisom in meningoencefalitisom. V treh primerih je bil izid smrten.

Predhodni pregled razpoložljivih podatkov kaže, da so imunske reakcije, o katerih so poročali v teh primerih, lahko povezane z zdravilom Zinbryta. Zinbryta je lahko povezana tudi s hudimi imunskimi reakcijami, ki prizadenejo več drugih organov.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom Biogen Idec je že prostovoljno zahteval umik dovoljenja za promet z zdravilom in obvestil EMA, da bo prekinil tudi klinične študije, ki potekajo z zdravilom.

Z namenom zaščite zdravja bolnikov je EMA priporočila takojšen odvzem dovoljenja za promet z zdravilom v EU in odpoklic zdravila iz lekarn in bolnišnic.

Novo na Metroplay: Lahko spreminjamo življenja ljudi | dr. Marko Bošnjak, predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice