6. 12. 2017, 10:00 | Vir: STA

Ob 25-letnici Slovenia Donor zahvala darovalcem

Moj fokus
Ob 25-letnici Slovenia Donor zahvala darovalcem (foto: Moj fokus)

Register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenia Donor danes zaznamoval 25 let delovanja. Na novinarski konferenci v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so se zahvalili darovalcem in vsem, ki si prispevali k razvoju registra. Izpostavili pa so tudi pomen vpisovanja v register in domačih darovalcev za domače bolnike.

V registru si želijo predvsem mlade med 18 in 25 letom. "Mladi najbolje prenašajo odvzem krvotvornih matičnih celic in imajo najboljše rezultate transplantacije," je pojasnil medicinski vodja registra Slovenija Donor Primož Poženel.

Prav mlade je nagovarjala kampanja Daj se na seznam, ki jo je svetovno združenje darovalcev WMDA (World Marrow Donor Association) nominiralo za nagrado za izvirnost. S kampanjo so želeli pridobiti 3000 novih darovalcev, do danes pa se jih je na seznam že vpisalo več kot 3.200 darovalcev. Mariborski študentje medicine so darovalce v register vpisovali s projektom Epruvetka.

"Odzvalo se je 20 ljubljanskih fakultet in vse fakultete iz univerze v Mariboru," je za STA pojasnila izvršna direktorica združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic. Samo v osmih dneh kampanje na študentskem kampusu v Ljubljani, ki je sovpadala z urejanjem študentskih bonov, so zbrali okoli 1000 novih darovalcev, je izpostavila.

V UKC Ljubljana opravijo približno 130 presaditev krvotvornih matičnih celic. Pri samo tretjini presaditev je darovalec sestra ali brat. Zaradi akcij, kot je Daj se na seznam, lahko najdejo ustreznega darovalca za več kot 80 odstotkov bolnikov, je poudaril predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Samo Zver.

"Znotraj številnih bolezenskih indikacij znamo poiskati tiste, ki jim kaže slabo brez presaditve. Predvsem za tiste, ki imajo po genetičnih molekularnih preiskavah slabo napoved, je presaditev edina možnost," je dodal Zver.

Slovenski darovalci so za slovenske bolnike pomembni. "Tako kot je slovensko meso in mleko najboljše, je tudi slovenski darovalec najboljši," je ponazoril Zver. Izpostavil je predvsem manjše število reakcij presadkov proti gostitelju zaradi geografsko ozkega prostora, na katerem živimo.

V register je vpisanih 20.000 Slovencev, v celoten register pa 30 milijonov darovalcev. Od pet do šest slovenskih darovalcev skuša letno rešiti življenje domačim bolnikom, približno toliko jih daruje tudi v tujino. "Zagnanost pri delu uvrša naš register med opazne v svetu," je ocenila vodja centra za tipizacijo tkiv in registra Slovenija Donor Blanka Vidan-Jeras.

Od pomladi se je mogoče vpisati na seznam darovalcev z brisom ustne sluznice, paket za bris pa lahko posamezniki naročijo tudi preko spleta. "Odziv je zelo dober. Tudi material, ki ga dobimo, je primeren za izolacijo DNK," je pojasnila Vidan-Jerasova. Samo en bris na 200 vzorcev ne ustreza in ga je treba ponoviti.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.