5. 5. 2018, 06:00 | Vir: STA

Ob mednarodnem dnevu babic: Kakovost, pravičnost in vodenje

Profimedia
Ob mednarodnem dnevu babic: Kakovost, pravičnost in vodenje (foto: Profimedia)

Letošnji mednarodni dan babic, ki ga obeležujemo 5. maja, poteka pod geslom Babice utirajo pot s kakovostno obravnavo. Tema poudarja prvo od treh strateških smernic, ki so bile določene v strategiji Mednarodne zveze babic za obdobje od leta 2017 do leta 2020 - to so kakovost, pravičnost in vodenje.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ob mednarodnem dnevu babic poudarjajo, da babice niso pomembne le pri zagotavljanju varne nosečnosti in poroda, temveč poskrbijo "tudi za spoštljivo, ustrezno in kakovostno obravnavo v času prehoda v materinstvo".

Kot pravi predsednica sekcije medicinskih sester in babic pri omenjeni zbornici oziroma zvezi Mateja Pogorelc, so babice najboljša možna izbira za skrb in obravnavo žensk v času nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja, za otroke in celotno družino. "Ženske in njihovi otroci, ki prejmejo kakovostno obravnavo s strani babic, predstavljajo temelj zdrave družbe. To se kaže še dolgo izven obporodnega obdobja," njene besede povzema sporočilo.

Ideja o praznovanju mednarodnega dneva babic se je na pobudo različnih babiških združenj, vključenih v Mednarodno zvezo babic, rodila v poznih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, uradno pa mednarodni dan babic praznujejo od leta 1992.

V Sloveniji ob letošnjem mednarodnem dnevu babic poteka več aktivnosti. Danes bo med drugim v Celju potekalo tradicionalno druženje babic.

Omenjena zbornica - zveza bo mednarodni dan babic obeležila tudi s 16. simpozijem zdravstvene in babiške nege, ki bo pod geslom Zdravje je človekova pravica potekal 11. maja v Cankarjevem domu v Ljubljani. Isti simpozij bo posvečen mednarodnemu dnevu medicinskih sester, ki ga obeležujejo 12. maja.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je strokovno, nevladno in nepridobitno združenje, ki združuje več kot 15.000 članic in članov - medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Povezujejo se v organizacijo, ki šteje 11 regijskih strokovnih društev ter strokovno deluje v 31 strokovnih sekcijah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.