N.Z. | 9. 6. 2020, 13:25

Ob okužbi s koronavirusom: je res bolje vzeti paracetamol kot ibuprofen?

profimedia

V Veliki Britaniji so 3. junija na Imperialnem kolidžu v Londonu pričeli z raziskavo, ki bo pokazala, ali je ibuprofen primerno zdravilo za lajšanje dihalnih stisk pri bolnikih s covidom.

Ekipa raziskovalcev upa, da bodo tako razjasnili vse morebitna vprašanja v zvezi s sicer uveljavljenim zdravilom in tako mnogim bolnikom prihranili bolnišnično zdravljenje in potencialno potrebo po umetnem predihavanju.

Dvomi v učinkovitost (in celo sumi na škodljivost) ibuprofena v primeru okužb s koronavirusom so v stroki sicer prisotni že nekaj mesecev. Stvari so šle medtem tudi že tako daleč, da so nekateri strokovnjaki jemanje zdravila odsvetovali (ker da naj bi infekcijo še poslabšal, saj naj bi slabil imunski sistem), namesto njega pa v uporabo zato raje priporočali paracetomol.

Ker je danes znanega nekoliko več o poteku bolezni covid, so se britanski raziskovalci odločili, da še enkrat vzamejo pod drobnogled potencialno koristnost ibuprofena, saj izkušnje s terena sumov o škodljivosti niso zares potrdile.

»Zaenkrat ne poznamo objavo o znanstvenem dokazu, ki bi potrjeval škodljivost ibuprofena pri covidu-19. Prav tako niso znani dokazi o tem, da bi zdravilo pripomoglo k večjim zapletom pri poteku bolezni,« je za Independent povedal zastopnik za Public Health England in dodal, naj pacienti, ki zdravilo že jemljejo po navodilih svojega zdravnika za druge kronične bolezni, tega mirno jemljejo še naprej natančno tako, kot je bilo to zanje predpisano.

Po drugi strani pa se je oglasil klinični predavatelj in svetovalec, dr. Tom Wingfield, ki je poudaril naslednjo prednost paracetamola: »... ima namreč manj stranskih učinkov na dolgi rok kot ibuprofen. V Veliki Britaniji tudi sicer dajemo prednost paracetamolu pred ne-steroidnimi protivnetnimi zdravili kot je ibuprofen. Z obema pa je mogoče lajšati simptome ob infekcijah, kot je na primer vročina.«

Da ima ibuprofen za razliko od paracetamola kar nekaj neugodnih stranskih učinkov ob jemanju na dolgi rok, že dolgo ni več skrivnost. Med bolj znanimi so tako težave s prebavo, rane na želodcu, glavoboli, vrtoglavice, alergične reakcije in (v zares redkih primerih) celo težave z jetri ali ledvicami.

Profesorica epidemiologije dr. Charlote Warren-Gash se z zdravnikom Wingfieldom strinja. »V Angliji velja priporočilo, da ibuprofen predpisujemo le v najnižjih dozah in za krajše časovno obdobje, da bi se tako ognili stranskim učinkom krvavitev v črevesju, težavam z ožiljem ali ledvicami.«

Bi bilo torej bolje presedlati na paracetamol?

Oba, tako dr. Wingfield in Warren-Gash, sta mnenja, da je bilo priporočilo francoskega zdravstvenega ministra Olivierja Verana glede tega zgolj posledica že običajne ’dobre prakse’, ki ni nujno povezana z epidemijo koronavirusa.

Če je nekatere simptome covida mogoče blažiti že z paracetamolom, zakaj bi za taisto jemali ibuprofen, sta se vprašala.

»Večina obolelih s covidom izkusi zgolj blažje simptome. Za nekoliko zvišano temperaturo, glavobol ali druge bolečine v telesu gre zato slediti običajnim premisam lajšanja težav, ki bi jih tudi v primeru običajnega prehlada ali gripe.«

Ker po do sedaj dostopnih podatkih ibuprofen ne povzroča poslabšanja stanja pri covid bolnikih, zato jemanje slednjega ne odsvetujejo, ker pa iste simptome uspešno blaži paracetamol, se jima izbira slednjega zdi avtomatično varnejša.

»Vzamete lahko bodisi paracetamol ali ibuprofen. Svetujemo pa, da najprej poizkusite s paracetamolom, ker ima ta manj stranskih učinkov in je zatorej varnejši za večino ljudi.«

profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.