Ob svetovnem dnevu dojenja bo zaživela prva klopca za dojenje v Sloveniji

2. 8. 2017, 10:00 | Zdravje | Vir: STA

              Ob svetovnem dnevu dojenja bo zaživela prva klopca za dojenje v Sloveniji (foto: profimedia) profimedia

Ob današnjem svetovnem dnevu dojenja bodo v ljubljanskem Živalskem vrtu predstavili in predali prvo MAM klopco za dojenje v Sloveniji. Namen postavitve klopce za dojenje in previjanje je spodbujanje dojenja na javnih mestih kot nekaj "povsem naravnega in pozitivnega", so sporočili iz podjetja Apollo.

"Čeprav je dojenje naraven in najprimernejši način hranjenja in sobivanja otrok z materami ter je neprecenljive vrednosti za razvoj in zdravje dojenčkov, so mnenja o dojenju na javnem mestu še vedno precej deljena," so pojasnili na podjetju Apollo, ki projekt izvaja.

Poleg tega so dodali, da bodo v tem in prihodnjem letu klopce za dojenje in previjanje postavili na več lokacijah po Sloveniji.

Na predstavitvi današnje klopce v Ljubljani bodo mednarodno pooblaščene svetovalke za laktacijo Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije staršem na voljo tudi z nasveti za uspešno dojenje.

Projekt spodbujanja dojenja na javnih krajih sicer poteka že v Srbiji. V Beogradu so namreč postavili že štiri tovrstne klopce. Projekt pa bo v kratkem zaživel tudi na Hrvaškem.

Svetovni dan dojenja obeležujemo 2. avgusta in je del svetovnega teden dojenja, ki ga v 170 državah obeležujejo med 1. in 7. avgustom. V Sloveniji teden dojenja tradicionalno obeležujemo v oktobru. Namen tedna je spodbujanju dojenja in zdravja dojenčkov po vsem svetu.