23. 9. 2020, 06:00 | Vir: STA

Ob začetku epidemije manj povpraševanja po kokainu, več po konoplji

Profimedia

Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami v letnem poročilu ugotavlja, da je v Evropi vse večja dostopnost vseh vrst prepovedanih drog. Ob začetku epidemije covida-19 se je zmanjšalo zanimanje za kokainom in MDMA, povečala pa se je uporaba denimo konoplje. Tihotapljenje drog z letali se je zmanjšalo, po morju obseg ostaja enak.

Poročilo se nanaša na lansko in deloma tudi na letošnje leto. V njem evropski center (EMCDDA) navaja, da je imela kriza zaradi epidemije covida-19 na začetku mešan učinek na vzorce uporabe drog. Najprej so se pokazali znaki upadanja zanimanja za snovi, ki se pogosto uporabljajo v družabnem okolju, kot sta denimo MDMA in kokain, očitno pa se je v nekaterih skupinah povečala uporaba drugih snovi (npr. konoplja, novi benzodiazepini).

Na začetku epidemije je bila dobava na lokalnih trgih drog prekinjena, kar je povzročilo pomanjkanje in dvig cen, a se to s sproščanjem protiepidemijskih ukrepov lahko spremeni, navajajo. Organizirane kriminalne skupine so namreč hitro prilagodile način delovanja, zlasti na maloprodajni ravni. Ker je bila ulična prodaja zaradi omejitev gibanja onemogočena, so uporabniki in preprodajalci drog začeli uporabljati darknet, platforme družbenih omrežij in storitve dostave paketov na dom.

Na veleprodajni ravni se je tihotapljenje z letalskim potniškim prometom zmanjšalo, trgovina s pomorskim prometom pa se je nadaljevala na enaki ravni kot pred epidemijo. Tako se je povečalo število zasegov velikih količin kokaina, hašiša in vse bolj tudi heroina, ki se prevažajo po morju. To po mnenju EMCDDA vzbuja skrb, da organizirane kriminalne družbe vse bolj prodirajo v zakonite oskrbovalne verige, ladijski promet in velika pristanišča.

Povečala se je čistost kokaina in povečalo se je število ljudi, ki se prvič vključujejo v zdravljenje. Zasežene so bile največje količine kokaina doslej (181 ton). Tudi količina zaseženega heroina se je v EU močno povečala, med letoma 2017 in 2018 se je z zasežene 5,2 tone skoraj podvojila na 9,7 tone.

Proizvodnja heroina znotraj EU

Ob tem se pojavljajo redna poročila o proizvodnji heroina znotraj EU. "To nakazuje, da moramo biti pozornejši na morebitne znake povečanega zanimanja uporabnikov za to drogo. Dostop do nadomestnega zdravljenja z opioidi je v nekaterih državah še vedno omejen," opozarjajo v centru. Kot dodajajo, hašiš in marihuana zdaj v povprečju vsebujeta dvakrat toliko psihoaktivne učinkovine THC kot pred desetimi leti. Zato je treba pozorno spremljati trg konoplje, še posebej ker se pojavljajo tudi nove oblike konoplje, denimo koncentrati in proizvodi v jedilni obliki.

V Evropi se tako še naprej proizvajajo tako uveljavljene, kot tudi nove droge, ki so namenjene lokalnim in svetovnim trgom, odkritih je vse več laboratorijev in proizvodnih obratov, pri čemer se uporabljajo vedno bolj raznolike kemikalije. Širi se proizvodnja na področju sintetičnih drog, kar dokazuje stalna razpoložljivost tablet z visoko vsebnostjo MDMA in praškov z visoko čistostjo, ki pomenijo veliko tveganje za zdravje uporabnikov.

Vedno večjo težavo predstavljajo tudi nove psihoaktivne snovi. V zadnjih treh letih je bila v Evropi prvič doslej odkrita približno ena nova psihoaktivna snov na teden, lani je bilo odkritih 53 snovi.

Število smrti zaradi prevelikega odmerka droge

V EMCDD opozarjajo tudi, da so smrti zaradi prevelikih odmerkov drog vedno bolj povezane s starajočim prebivalstvom. Število smrti zaradi prevelikega odmerka droge se je v starostni skupini nad 50 let med letoma 2012 in 2018 povečalo za 75 odstotkov. Po ocenah je bilo leta 2018 v EU 8300 smrti zaradi prevelikega odmerka droge.

Ob tem so bile na začetku omejevalnih ukrepov zaradi epidemije covida-19 številne službe za zdravljenje zasvojenosti od drog prisiljene ukiniti ali omejiti svoje storitve, s so se hitro prilagodile in sprejele inovativne rešitve, da so zagotovile hiter dostop do zdravljenja in drugo podporo.

Direktor centra EMCDDA Alexis Goosdeel je ob tem opozoril, da se je treba zavedati nevarnosti, da bodo lahko zaradi socialno ekonomskih posledic epidemije nekatere skupine bolj izpostavljene tveganjem uporabe drog in bolj dovzetne za vključitev na trg drog, kar bo povzročilo še večji pritisk na že tako zelo obremenjene službe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.