N.Z. | 21. 5. 2021, 11:32

Dva odmerka AstraZenece bi lahko dosegla kar 85-90 % učinkovitost, kažejo britanski podatki

profimedia

Dva odmerka cepiva Oxford/AstraZeneca naj bi bila po zadnjih britanski podatkih med 85 do 90-odstotno učinkovita pri preprečevanju simptomatske bolezni covida, poroča Reuters. Z britanske agencije Public Health England sicer svarijo, da so dokončni zaključki še preuranjeni, saj podatki še prihajajo.

Velika Britanija, ki je tekom pandemije beležila veliko žrtev, je bila tudi ena prvih država, ki je pričela z množičnim cepljenjem, med drugim med prvimi prav z AstraZeneco. Prav v Veliko Britanijo je zato uprtih največ oči, ko prihajajo podatki o učinkovitosti tega cepiva (in to v primerjavi z drugimi cepivi) naravnost iz terena, t.j. 'real life data'.

Ko se je v včerajšnjem tedenskem poročilu agencije Public Health England pojavila prva estimacija učinkovitosti AstraZenece, ki to cepivo z 89-odstotno učinkovitostjo postavlja naravnost ob bok tako opevanemu Pfizerju, katerega ocena učinkovitosti se vrti okoli 90-odstotne učinkovitosti preprečevanja simptomatičnega covida (v primerjavi z necepljenimi), je novica o tem seveda hitro obšla svet.

"Podatki kažejo na izjemno učinkovitost dveh odmerkov tega cepiva. Z drugim odmerkom AstraZeneca je mogoče zagotoviti tudi do 90-odstotno zaščitenost," je povedal Nadhim Zahawi, minister za cepljenje.

Pri AstraZeneca so preliminarna odkritja že toplo pozdravili.

"Zadnji podatki iz resničnega življenja s strani Public Health England predstavljajo dobrodošlo dopolnitev k dokazom o učinkovitosti našega cepiva," je za javnost komentiral njihov javni zastopnik.

"Nadvse opogumljajoče je videti podatke tako o cepivu Pfizer kot oxfordskem AstraZeneca. Dejansko sta povsem primerljiva po deležu učinkovitosti preprečevanja simptomatske bolezni, ki je po dveh odmerkih izjemno visoka," je rekel Michael Head, senior raziskovalec globalnega zdravja na Univerzi Southampton.

V Veliki Britaniji so cepljenje s Pfizerjem in AstroZenece pričeli že decembra, množično pa nadaljevali januarja. Obema cepivoma se je aprila pridružila še Moderna.

Public Health England v poročilu še poroča, da so 10 tednov po prejemu prve doze Pfizerja zaznali zmanjšano učinkovitost, t.j. tik preden so cepljeni prejeli še drugo dozo istega cepiva. Slednje je pomembno zato, ker so v Veliki Britaniji presledek med odmerki raztegnili na 12 tednov, čeprav so pri Pfizerju to odsvetovali in vztrajali pri prvotno svetovanih treh tednih. Prejšnji teden je Velika Britanija razkorak med prvo in drugo dozo Pfizerja skrajšala na 8 tednov (pri populaciji cepljenih 50+).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.