P. F. | 11. 2. 2024, 09:28

Poznate zdravilne učinke objemov? Odgovor vas bo presenetil!

Profimedia

Objemi imajo številne pozitivne učinke na naše zdravje, saj zmanjšujejo občutek strahu, stresa in bolečine, prav tako podpirajo naš imunski sistem in srce. 

Objemamo se, kadar smo vzneseni, veseli ali žalostni, še pogosteje pa objemi predstavljajo obliko tolažbe. Da je objemanje univerzalno pomirjujoče, je splošno znano, sedaj pa so pozitivni učinki na naše zdravje in občutek sreče tudi znanstveno dokazani.

Revija za zdravje Healthline je povzela raziskave znanstvenikov in navedla pozitivne učinke, ki jih je deležno naše zdravje ob objemih, poleg seveda prijetnega občutka topline, ko ljubljeno osebo držimo v naročju. 

Objemi so dokazano dobri za naše srce!

Objemi so dokazano dobri za naše srce!

Profimedia

Objemi ...

... lajšajo stres

Kadar se družinski član, partner ali prijatelj sooča s težko situacijo, običajno reagiramo tako, da mu ponudimo objem in s tem izrazimo svojo podporo. Znanstveniki pravijo, da je ravno ta znak podpore tisti, ki znižuje stres ali ga celo odpravi. 

... obvarujejo pred boleznimi

Antistresni učinek, ki ga imajo objemi, je tudi razlog, zakaj nas delajo bolj zdrave. Študija, ki je zajela več kot 400 odraslih, je odkrila, da objemi zmanjšujejo možnost za pojav bolezni - sodelujoči, ki so imeli dobro podporno okolje, so zboleli manjkrat, kadar pa so zboleli, so imeli manj izrazite simptome kot tisti, ki podpore niso bili deležni. 

... izboljšujejo zdravje srca

Objemi so dokazano dobri za naše srce! Raziskovalci so 200 odraslih razdelili v dve skupini: v prvi skupini so svojo romantično partnerko ali partnerja za roko držali 10 minut, nato pa so se objemali 20 sekund. Druga skupina je ob svojem partnerju ali partnerki v tišini sedela 10 minut in 20 sekund. V prvi skupini, ki je prijela dotik, so zaznali upad krvnega tlaka in hitrosti bitja srca. To pomeni, da je ljubeče razmerje dobro za naše srce!

Dotik zmanjšuje tesnobo pri ljudeh, ki trpijo za nizko samopodobo.

Dotik zmanjšuje tesnobo pri ljudeh, ki trpijo za nizko samopodobo.

Profimedia

... nas delajo srečnejše

Oksitocin je kemikalija, ki jo najdemo v našem telesu, strokovnjaki pa so ji nadeli vzdevek "hormon objemov". Med objemi se namreč zvišajo ravni tega hormona v telesu, povezujejo pa ga z občutki veselja in z zmanjšanim stresom. Raziskava je pokazala, da imajo ženske s povečanimi ravnmi oksitocina v telesu večinoma lepo partnersko zvezo, ki vključuje veliko objemanja. Isti hormon se sproža tudi takrat, ko v naročju držijo svojega otroka. 

... zmanjšujejo strah

Znanstveniki so odkrili, da lahko dotik zmanjšuje tesnobo pri ljudeh, ki trpijo za nizko samopodobo. Že samo objemanje prijetnega predmeta, kot je plišasti medvedek, je pomagalo ublažiti strah pri ljudeh, ki so bili tesnobni ali prestrašeni.

... odpravljajo bolečino

Raziskave kažejo, da lahko določene vrste dotika blažijo našo bolečino. V eni izmed raziskav so ljudem s fibromialgijo dodelili šest terapevtskih tretmajev, ki so vključevali dotik na golo kožo. Sodelujoči so poročali o izboljšani kvaliteti življenja in zmanjšanju bolečine. Objemi delujejo na enak način in predstavljajo dotik, ki lahko ublaži bolečino. 

Za preživetje potrebujemo 4 objeme na dan, 8 objemov na dan pa je potrebnih za vzdrževanje dobrega počutja.

Za preživetje potrebujemo 4 objeme na dan, 8 objemov na dan pa je potrebnih za vzdrževanje dobrega počutja.

Profimedia

Koliko objemov potrebujemo?

Družinska terapevtka Virginia Satir je ocenila, da za preživetje potrebujemo 4 objeme na dan, 8 objemov na dan pa je potrebnih za vzdrževanje dobrega počutja. To se lahko sliši kot veliko objemov, vendar pa je v tem primeru več bolje kot premalo. 

Znanstveniki na to vprašanje odgovarjajo, da naj se proslužimo toliko objemov, kolikor jih le lahko dobimo. Žal pa večina ljudi, zlasti v zahodnem svetu, prejme premalo dotikov, topline in objemov, zato strokovnjaki svetujejo, naj poskrbimo za svoje zdravje tako, da se začnemo več objemati.

Če se želite bolje počutiti v svoji koži, zmanjšati stres, izboljšati komunikacijo in postati bolj vesel in zdrav človek, se zdi objemanje z bližnjimi dober začetek.