N.Z. | 27. 10. 2020, 13:26

Obrazne maske kot zaščita pred covidom-19 imajo potencialno variolacijski učinek!

profimedia

Po izbruhu okužb z novim koronavirusom na argentinski križarki, na kateri je bila nato razglašena karantena, so med potnike in osebje razdelili kirurške maske tipa N95. Izkazalo se je, da je bilo na ladji asimptomatično okuženih kar 81 odstotkov (v primerjavi z 20 % takšnih na neki drugi križarki, kjer niso zahtevali nošenja mask).

Nekaj podobnega se je zgodilo tudi v ameriških prehrambenih predelovalnih obratih, kjer so morali delavci nositi maske. Odstotek asimptomatičnih med njimi je bil celo še višji.

Od 500 delavcev, ki so se okužili, je bilo kar 95 odstotkov njih asimptomatičnih, preostalih 5 odstotkov pa je izkusilo blažje simptome.

Vse bolj očiten postaja tudi vzorec nizke smrtnosti v državah, kjer je nošenje mask zapovedano. Ta ostaja nizka tudi potem, ko se je po odpravi kolektivne karantene pričelo dvigovati število okuženih.

To je le nekaj primerov iz veliko bolj obsežnega bazena novih podatkov in raziskav, ki dajejo slutiti, da je nošenje mask še kako koristno tudi za tiste, ki jih nosijo, in torej ni zgolj varnostni ukrep, s katerim pomagamo omejevati širjenje okužbe na bolj ogrožene.

V zapisu na raziskovalno-znanstveni platformi nejm.org sta hipotezo o potencialno variolacijskem učinku zaščitnih mask zapisala zdravnika Monica Gandhi in George W. Rutherford, na Twitterju pa je na njuno zanimivo hipotezo (ki pa jo bo žal težko že kmalu in nesporno dokazati) opozoril dr. Roman Jerala.

V nadaljevanju nizamo nekaj zanimivejših poudarkov iz te (zaenkrat zgolj teoretične) študije:

  • Izsledki iz preteklih študij drugih respiratornih virusov so pokazali, da obrazne maske ščitijo pred okužbo tudi tega, ki masko nosi, tako da blokirajo viralnim delcem dostop do nosu in ust. Epidemiološke raziskave po svetu (še posebno v azijskih državah, ki so prav z nošenjem mask med izbruhom SARS-a leta 2003 uspele zajeziti epidemijo) so pokazale močno korelacijo med nošenjem maske in obvladovanjem pandemije.
Nedavni podatki iz Bostona kažejo, da je število okuženih s koronavirusom med zdravstvenimi delavci upadlo potem, ko so marca zapovedali vsesplošno nošenje mask.
  • Zdaj že vemo, da koronavirus SARS-CoV-2 povzroča miriado kliničnih manifestacij: vse od popolne asimptomatičnosti do hude pljučnice, akutnega respiratornega sindroma in ne nazadnje tudi smrti. Nedavni virološki, epidemiološki in ekološki podatki pa vztrajno napeljujejo na hipotezo, da zaščitne maske zmanjšujejo tveganje za hujši potek bolezni med ljudmi, ki se okužijo. Tovrsten sklep se povsem sklada s teorijo o viralni patogenezi, ki pravi, da so resnejši zapleti bolezni odvisni od količine prejetega viralnega inokuluma.
Od leta 1938 dalje so raziskovalci (pretežno na živalih) proučevali koncept smrtonosne doze virusa, tako da so skušali ugotoviti, pri kateri količini namnoženega virusa umre 50 % prejemnikov. V primeru aktualnega koronavirusa je tako ta hip znano le, s kako visoko dozo virusa, ki povzroča covid-19, je potrebno okužiti sirijske hrčke, da ti zbolijo za hujše oblike bolezni.
  • Dejstvo je, da nas maske pred virusom ne zaščitijo popolnoma, a je jasno tudi, da preprečijo velik del virusnega 'naleta', ki ga vsebujejo kapljice sline in sluzi. Zaščitne maske nas skratka ščitijo pred visoko viralnim inokulum, ki bi rezultiral v hujšo obliko bolezni, in tako povečujejo možnost, da ob potencialni okužbi razvijemo zgolj blage simptoma ali pa ostanemo zgolj asimptomatični (in zatorej pogosto sploh ne vemo, da smo zboleli ali bolezen že preboleli).

Načeloma velja, da je asimptomatično okuženih s koronavirusom okoli 40 odstotkov. Tako je pričelo veljati sredi letošnjega julija. Pa vendar zdaj že obstajajo podatki, ki kažejo, da je na mestih, kjer od vseh tam prisotnih zahtevajo obvezno nošenje mask, asimptomatičnih celo več kot 80 %. V državah, kjer večina prebivalstva disciplinirano sledi ukrepom nošenja zaščitnih mask, so že zaznali znaten premik s simptomatičnih na asimptomatične.

Še en eksperiment na sirijskih hrčkih je pokazal, da so se hrčki, ki so jim nadeli zanje prilagojene kirurške maske, praviloma redkeje okužili. Kadar pa so se vseeno okužili, je okužba potekala asimptomatično ali pa so izkusili bolj mile simptome od tistih hrčkov, ki niso nosili mask.
profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.