N. V. | 31. 8. 2022, 20:26

Obstajajo 3 vrste orgazma. Kateri je vaš?

Profimedia
Obstajajo 3 vrste orgazma. Kateri je vaš? (foto: Profimedia)

Stavimo, da tega niste vedeli. To je novo dejstvo, ki so ga dokazali znanstveniki.

Raziskovalci trdijo, da so s pomočjo vibratorja identificirali tri vrste ženskega orgazma:

  • val (the wave),
  • plaz (teh avalanche) in
  • vulkan (the volcano).

V podjetju Lioness, ki izdeluje vibratorje, so te tri vrste ženskih orgazmov identificirali že leta 2017, nova raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v The journal of Sexual Medicine, pa je njihove ugotovitve potrdila.

Kako je potekala raziskava?

V raziskavi je sodelovalo 54 žensk, poroča portal Med.Over.Net. Raziskovalci so podatke iz njihovega vibratorja pridobivali preko bluetootha.

Profimedia

Ženske so dve minuti po orgazmu ugasnile vibrator, kar je omogočilo raziskovalcem, da so doživljanje v telesu povezali s podatki iz vibratorja – denimo kontrakcije medeničnega dna pred in po orgazmu, pa tudi pritisk in temperaturo, piše omenjeni portal.

Kako ženske občutijo različne vrste orgazmov?

  • Pri valu gre za izmenjujoči ritem napenjanja in sproščanja medeničnega dna, ki se sklene s kratkim "izbruhom" kontrakcij. Tega je občutilo 26 udeleženk raziskave.
  • Pri vulkanu orgazem sledi naraščajoči napetosti medeničnega dna. To vrsto so ženske za Lioness opisale, kot da se jim je vsaka mišica v telesu napela, pri čemer se je občutek ugodja krepil, temu pa je sledila velika sprostitev. Konec je, ko se vse mišice v telesu sprostijo. Tega je izkusilo 11 udeleženk raziskave, pišejo na portalu Med.Over.Net.
  • Pri plazu gre za močnejše kontrakcije, ki se ohranjajo ves čas med stimulacijo, po orgazmu pa se sčasoma umirijo. Ženske so opisale, da se jim je pričelo tresti telo, nato pa eksplodirajo v orgazem, pri čemer so čutile prijetne krče, ki so se sčasoma umirili, z njimi pa tudi mišice v telesu. Tega je občutilo 17 udeleženk raziskave.

Raziskovalci pravijo, da (vsaj zaenkrat) kaže, da ženske lahko doživijo le eno vrsto orgazma.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.