14. 4. 2017, 16:26 | Vir: STA

Obtožnica proti ameriški zdravnici zaradi obrezovanja ženskih spolnih organov

profimedia

Zdravnici iz ameriškega Detroita zaradi obrezovanja ženskih spolnih organov grozi dosmrtna zaporna kazen. 44-letna Jumana Nagarwala je deklice, stare od šest do osem let, obrezovala 12 let v svoji ambulanti v Michiganu. Gre za kaznivo dejanje, ameriško tožilstvo je zato proti njej vložilo obtožnico. Zdravnico so medtem aretirali.

Zdravnica je v četrtek stopila pred sodnika na ameriškem zveznem sodišču v Detroitu, v priporu ostaja vsaj do ponedeljka, je potrdila tiskovna predstavnica ameriškega tožilstva.

Ameriški kongres je leta 1996 sprejel zakon, ki prepoveduje obrezovanje genitalij za vse, ki so mlajši od 18 let. 25 zveznih držav ima svoje zakone, ki prepovedujejo omenjeno prakso, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo v Michiganu je sporočilo, da gre za prvi primer, ki ga obravnavajo pod zveznim zakonom.

Nekateri pacienti Nagarwale so na poseg v Michigan prišli od drugod, niso pa smeli govoriti o postopku, trdijo na tožilstvu.

Leta 2006 so na sodišču v Georgiji moškega spoznali za krivega obrezovanja svoje dveletne hčerke s škarjami, kar je bil prvi zabeleženi primer obrezovanja spolnih organov v ZDA. Priseljenca iz Etiopije so obsodili na 10-letno zaporno kazen za zločin nad otrokom.

Centri za nadzor bolezni in preventive ocenjujejo, da je bilo v ZDA leta 2012 513.000 žensk in deklet ogroženih oziroma so bile spolno obrezane. To je trikrat več kot leta 1990, kar je posledica večje priseljevanja iz držav, kjer je obrezovanje v praksi, navaja AFP. Po podatkih Združenih narodov na svetu živi vsaj 200 milijonov deklet in žensk v 30 držav, ki so bile spolno obrezane. Tovrstna praksa je vsakdanja v nekaterih družbah v Aziji, Latinski Ameriki in arabskih državah. Polovica obrezanih žensk živi v Egiptu, Etiopiji in Indoneziji, navajajo ZN.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.