28. 3. 2019, 19:13 | Vir: STA

Okužbe osnovnošolcev s salmonelo v OŠ Lucija in Zalog

profimedia

Več učencev Osnovne šole Lucija se je sredi meseca okužilo z bakterijo salmonelo, ki je za starejše in otroke lahko zelo nevarna. Otroci so jo najverjetneje dobili v šolski jedilnici. Po poročanju Kanala A so salmonelo uradno potrdili pri devetih otrocih, simptome, značilne za salmonelo, pa je imelo kar 90 učencev.

Štirje otroci so imeli tako hude težave, da so jih sprejeli v bolnišnico, ostali so se zdravili v domači oskrbi. Vir okužbe še ni dokončno potrjen, a dosedanje ugotovitve po navedbah televizije kažejo, da je to najverjetneje šolska kuhinja. Pozitivna na testu za salmonelo je bila namreč tudi ena od zaposlenih, ki dela v šolski kuhinji, a simptomov okužbe ni imela, zato tudi ni vedela zanjo. Po navedbah Kanala A vse kaže na to, da je prav ta oseba otrokom preko hrane, ki jo je pripravila, prenesla to nevarno bakterijo, a za dokončen odgovor bo treba počakati na rezultate preiskave.

Prva dva primera okužbe je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potrdil pred desetimi dnevi, pri devetih otrocih z OŠ Lucija so salmonelo potrdili, po podatkih NIJZ pa je zbolelo bistveno več učencev, le da zanje niso opravili testov. Za okužbo s salmonelo so značilni driska, bruhanje, povišana telesna temperatura in trebušni krči, po ugotovitvah NIJZ jih je imelo 90 učencev.

Ravnateljica šole Tanja Vincelj je za televizijo pisno sporočila, da je hrana popolnoma varna za vse učence. Uprava za varno hrano je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da je bila sledljivost hrane jasna in rezultati na salmonelo negativni, je poročal Kanal A. V kolikor bi se dokazalo, da je prišla okužba preko šolske kuhinje, so na občini napovedali ukrepe.

Salmonelo pa so odkrili tudi na ljubljanski OŠ Zalog. Okuženi so štirje otroci, prvi primer pa se je pojavil pred tednom dni. Inšpektorat za varno hrano po nadzoru na OŠ ni odkril večjih nepravilnosti, ugotovili pa so, da je kliconosec eden od zaposlenih. Na območju Zaloga so v zadnjem tednu po podatkih NIJZ odkrili okoli 30 okužb s salmonelo, vira okužbe pa še niso ugotovili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.