N.Z. | 20. 5. 2020, 00:12

Omamljene laboratorijske podgane imajo raje jazz kot klasično glasbo

profimedia

Skoraj pozabljena študija iz leta 2011 je na noge ponovno dvignila zaščitnike živali. Pozornost je ponovno vzbudila, ko se ji je uspelo uvrstiti met Top 10 najbolj ’bizarnih in nepotrebnih raziskav na živalih leta 2011’.

Študija na albanskem medicinskem kolidžu je sicer postregla z nadvse zanimivimi izsledki. Izkazalo seje, da imajo laboratorijske podgane raje tišino kot klasično glasbo Beethovna ali džezi zvoke Miles Davis. Z eno samo izjemo. Ko so bile taiste podgane pod vplivom drog, so začele izjemno uživati ravno v jazzu, ljubezen do te zvrsti pa jih ni minila niti potem, ko je vpliv droge že popustil.

In ravno ta, drugi del eksperimenta, pri katerem so 36 opazovanim podganom tekom nekaj dni večkrat vbrizgali kokain, zdaj razburja javnost.

Ne gre za jazz!

Odzvali so se tudi z omenjenega kolidža in vzeli v bran svojo študijo.

Pojasnili so, da namen študije ni bil izvedeti, kako živali ’doživljajo’ glasbo, temveč opazovati, kaj se pri njih spremeni, ko so pod vplivom drog. Po navedba avtorjev študije je raziskavi namreč uspelo dokazati, da je mogoče laboratorijske živali pripraviti do tega, da vzljubijo katerokoli glasbo, če dotično zvrst pogojijo s priučeno asociacijo biološkega mehanizma nagrajevanja (v tem primeru je bila nagrada kokain).

»Študija še zdaleč ni bila brez pomena. Njen ultimativni cilj je bil usmerjen v iskanje zdravila, ki bi zmanjšalo hrepenenje po drogah pri ljudeh,« je še pojasnil Jeffrey R. Gordon, pooblaščeni predstavnik medicinskega kolidža.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.