N.Z. | 3. 2. 2022, 11:59

Omikronovi simptomi tudi s spremembami na koži: od rdečkastih izpuščajev do covidnih prstov!

profimedia

Stroka se je do danes poenotila do te mere, da že lahko rečemo, da je potek bolezni, ki jo povzroči omikron, po simptomih precej podobna prebolevanju prehlada ali gripe. Pa vendar je od slednjih loči še cel kup nekoliko nenavadnejših simptomov. Če ste morda pred kratkim preboleli 'nekaj prehladu podobnega' (in četudi vam testi okužbe s koronavirusom niso potrdili), ste si lahko gotovi, da je v resnici šlo za omikron, tudi po nenavadnih spremembah na koži.

Nedavne študije širokega razpona omikronove simptomatike so pokazale, da okužba v primerjavi z drugimi različicami pogosteje poteka milejše, hkrati pa zaznali kar 6 značilnih kožnih sprememb, o katerih so relativno pogosto tožili ljudje tekom zadnjega omikronovega vala in za katere verjamejo, da so simptom prebolelega omikrona.

V nadaljevanju najbolj pogoste kožne spremembe povzemamo po pisanju britanskega Mirror in DailyRecord.

O kožnih izpuščajih se ob navajanju simptomov infekcije s koronavirusom redkeje govori, pa čeprav gre za precej pogost znak, da ste preboleli okužbo z omikronom.

Covidna aplikacija The Zoe Covid Study je kožne spremembe ocenila celo kot 'četrti ključni znak', da gre za okužbo s koronavirusom.

Poznavalci pravijo, da se koprivnici podobni izpuščaji pojavijo nenadoma, podobni pa so 'bunkasto dvignjenim spremembam' na koži. Na začetku so lahko precej srbeči, vse skupaj pa se rado začne s srbečimi dlanmi in podplati.

Ta kožna stanja običajno pridejo in izvenijo v relativno kratkem času.

Vročinski izpuščaj

Izpuščaj, ki ga pogosto povezujejo z okužbo omikrona, je vročinski izpuščaj.

Te vrste izpuščaji se pojavijo na različnih delih telesa (praktično kjerkoli na telesu) v obliki manjših področij srbečih rdečih nabreklin. Najbolj pogosto jih opažajo na komolcih, kolenih in na zadnjih (ali zgornjih) straneh dlani in nog.

Simptom lahko vztraja več dni ali tednov. Nek londonski zdravnik je že pred tedni opozarjal, da je prav takšne izpuščaje opazil pri veliko z omikronom okuženimi otroci, redkeje pa tudi pri odraslih.

Razbarvanost kože

Resnejši primeri covida lahko povzročijo pomanjkanje kisika v krvi, kar ima lahko za posledico tudi razbarvanost kože.

Ameriški CDC (Center za nadzor in prevencijo bolezni) je pred časom že opozoril, da je ta redek simptom lahko znak za alarm, saj nakazuje težji potek covidne bolezni.

Vsi, ki bi takšne kožne razbarvanosti opazili na svoji koži, še posebno, če imajo ob tem težave z dihanjem ali čutijo bolečine v prsnem košu, naj takoj poiščejo zdravniško pomoč.

Tovrstni simptomi se večinoma pojavljajo pri najbolj ranljivih, ki lahko tudi z omikronom razvijejo najhujši potek covida, pri mlajših in zdravih posameznikih gre zato redkeje najti te vrste kožnih sprememb.

Covidni prsti

Otroci in najstniki pogosteje trpijo zaradi t.i. covidnih prstov, ta zoprni simptom pa vendarle lahko izkušajo tudi drugi.

Značilnejši je torej za tiste, katerih imunski sistem se sicer dobro bori s koronavirusom, zaradi česar ne zbolevajo za hujšimi oblikami covida. Gre torej za znak močnega imunskega sistema, hkrati pa namiguje tudi, da gre pri teh posameznikih ostati pozoren na razvoj potencialnih avtoimunskih obolenj.

Simptom se lahko pokaže kot omrzlinam podobnem vnetju na rokah ali nogah, vztraja pa lahko tudi mesece. Strokovnjaki trdijo, da se običajno pojavi v roku štirih tednov po okužbi s koronavirusom.

Nekateri tega kožnega stanja skoraj ne opazijo, medtem ko pri drugih stanje spremlja neprijetna srbečica.

Strokovnjaki svetujejo, da se boleče ali srbeče področje namaže s hidrokortizonom (ali kortizolom, pogovorno tudi kortizonom, ki se sicer uporablja za zdravljenje atopijskega dermatitisa).

Občutljive ustnice

Številni eksperti poročajo, da pri okuženih z omikronom opažajo spremembe na ustnicah. Te so lahko vnete ali pa močno razpokane. Ko je vnetje mimo, lahko postanejo občutljive, koža pa izjemno izsušena.

Suha koža

Eden najbolj pogostih simptomov koronavirusne infekcije so ekcemi. Ljudje poročajo, da so se jim ti pojavili na vratu in prsih. Covidni eksperti pravijo, da se običajno pojavijo na mestih, ki so izpostavljena soncu.

In dodajajo: "Običajno so precej rožnata in zelo srbeča. Lahko se pojavijo kadarkoli tekom okužbe in običajno dolgo vztrajajo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.