N. V. | 19. 8. 2022, 11:11

Osebe s to krvno skupino ob poškodbah hitreje umrejo

Profimedia
Osebe s to krvno skupino ob poškodbah hitreje umrejo (foto: Profimedia)

Menite, da bi te ugotovitve morali upoštevati pri obravnavi hudih poškodb?

Pri hudih poškodbah (takih, ki zahtevajo takojšnjo urgentno obravnavo) je glavni vzrok za umrljivost notranja krvavitev.

Japonski raziskovalci so opravili retrospektivno raziskavo, s katero so skušali dognati, ali na izid po hudi poškodbi lahko vpliva tudi krvna skupina. Odkritih je namreč več kot 400 različnih krvnih skupin.

Izstopa krvna skupina 0

Podatki japonske raziskave, objavljeni v znanstveni publikaciji Critical care, so pokazali, da je ob hudih poškodbah umrljivost večja pri osebah s krvno skupino 0 kot pri drugih (A, B in AB).

V raziskavo je bilo zajetih nekaj več kot 900 oseb, stopnja poškodb je bila primerljiva, pri osebah s krvno skupino 0 je bila umrljivosti 28-odstotna, pri osebah z drugimi krvnimi skupinami pa 11-odstotna.

Profimedia

Ker gre za precejšnjo razliko, raziskovalci menijo, da bi morala biti krvna skupina upoštevana pri obravnavi hudih poškodb.

Krivec eden od faktorjev strjevanja krvi?

Razlog za večjo umrljivost oseb s krvno skupino 0 bi lahko ležal v enem od faktorjev strjevanja krvi – von Willebrandovem faktorju, poroča portal Med.Over.Net.

Ta ima namreč pomembno vlogo v procesu hemostaze in je pri osebah s krvno skupino 0 nižji za 25 do 30 odstotkov kot pri osebah z drugimi krvnimi skupinami, kar bi lahko povečalo tveganje za krvavitve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.