Ostanite hidrirani (ker je to še posebno pomembno v teh VROČIH dneh)!

Piše: Vid Legradić

26. 7. 2021, 10:36 | Zdravje | Piše: Vid Legradić

              Ostanite hidrirani (ker je to še posebno pomembno v teh VROČIH dneh)! (foto: profimedia) profimedia

V vročih dneh je še bolj pomembno kot običajno, da ostanete hidrirani. Konec koncev več kot polovico vašega telesa predstavlja voda. Pomanjkanje te osnovne tekočine je stresno stanje za organizem.

Morda niste vedeli, s starostjo se količina vode v telesu zmanjša. Če voda predstavlja približno 65 % odraslega človeka, jo je v telesu starostnika le 50 %. Zaradi tega je v starosti še bolj ključno, da pijemo.

Kdaj je najbolje popiti vodo, če vas žeja ne muči? Mnogo ljudi namreč občuti žejo šele takrat, ko je za njihovo telo že prepozno. Najboljši čas za pitje je takoj zjutraj, ko se zbudimo. S kozarcem ali dva na tešče prebudimo telo in poženemo v tek možganske funkcije. Kozarec vode je dobro popiti tudi pred kosilom. To ni le trik za hujšanje, s tem dejansko izboljšate prebavo obroka. Ker se takoj po pitju vode zniža krvni tlak, je priporočljivo nagniti kozarec pred stresno situacijo, testom ali savnanjem/prhanjem z vročo vodo. Nekaj vode je priporočljivo popiti tudi tik pred spanjem. S tem zmanjšate možnost srčnega napada.

Obstajajo klasični znaki dehidracije, kot so suha koža, blažja omotica, šibko počutje, hitro bitje srca in hitro dihanje, temen urin, pomanjkanje energije in zmedenost, glavobol ali slab spanec. Če imate enega od teh problemov, ga poizkusite najprej rešiti s pitjem tekočine. Najboljša za to je seveda voda.

Če ste dehidrirani lahko najhitreje preverite tako, da stisnete odvečno kožo na hrbtni strani roke. Če koža ostane nagubana, vašemu telesu primanjkuje vode. V primeru da po stisku skoči takoj nazaj in deluje elastično, ste dobro hidrirani.

Voda zagotavlja ključno podporo številnim presnovnim in fiziološkim procesom v našem telesu: uravnava telesno temperaturo, saj je osnovna sestavina znoja, ki s svojim izhlapevanjem odvaja odvečno toploto. Je topilo, ki preko ledvic odstranjuje vodotopne telesne odpadke. Po njej potujejo hormoni, hranila in druge spojine, je bistvena za preživetje celice in celične presnove.

Dehidracijo prepoznate tudi po nekaj nenavadnih znakih. Eden od teh je, da hrepenite po nečem sladkem. Čeprav se vam v vročih dneh v mislih prikazuje sladoled, to ni najboljša rešitev (tukaj tiči tudi razlog za veliko željo po sladkanih pijačah). V resnici v takšnem primeru vašemu telesu že močno primanjkuje tekočine. Ker je vode premalo, jetra namreč ne morejo razgraditi glikogena v glukozo. Posledično je v vaši krvi manj glukoze, zato jo telo želi nadomestiti s čim sladkim.

Tudi suhe oči so lahko posledica dehidracije. Telo proizvaja solze za veliko več namenov kot le za jok. Solze so v vaših očeh zato, da mažejo oko in omogočajo prehajanje kisika v v roženico (obarvan del očesa). Ali ste vedeli, da je to edini del telesa, do katerega ne pride kri? Razlog zato je prosojnost, ki je potrebna za jasen vid. Če ste dehidrirani, je solz manj, suhe oči pa se lahko izpostavljene tudi vnetjem.

Velja si zapomniti, da ko popijete vodo, se ta ne absorbira takoj v telo. Proces traja nekaj časa. Pol litra vode potrebuje približno 45 minut, da se vsrka v telo.

Če premalo pijete, imate lahko tudi slab zadah. Ta je lahko tudi znak dehidracije. V primeru pomanjkanja vode v telesu je v ustih manj sline. Manj sline pomeni več bakterij in posledično slab zadah. Zato v primeru neprijetnega ustnega vonja ne sezite takoj po osvežilnem žvečilnem gumiju ali bombonu. Najprej popijte kozarec vode.

Vid Legradić
Popotnik in avtor knjig