N.Z. | 8. 6. 2022, 10:51

Osupljivo učinkovito zdravilo: VSEM pacientom v raziskavi IZGINIL TUMOR!

profimedia

Pri okoli treh četrtinah pacientov so zaznali blage ali zmerne stranske učinke, kot so izpuščaj, srbečica, utrujenost ali slabost. Niti enemu od njih pa se rak ni ponovno pojavil.

Zdravilo dostarlimab, ki je na tržišču znan pod blagovno znamko Jemperli, je imunoterapevstko zdravilo, ki ga sicer uporabljajo za zdravljenje raka endometrija (rak maternične sluznice), v raziskavi pa jih je zdaj zanimalo, ali je zdravilo učinkovito tudi pri tumorju rektuma.

Preliminarni izsledki enega od teh raziskovanj pa so po pisanju Science Alert s svojimi rezultati ne le navdušili, temveč naravnost osupnili.

Izkazalo se je namreč, da so bili vsi pacienti, ki so bili v raziskavo vključeni, ozdravljeni.

»Verjamem, da se je nekaj takšnega zgodilo prvič v zgodovini raka,« je povedal medicinski onkolog Luis Diaz Jr.

Raziskovanje je še vedno v teku, pozitivni rezultati pa so do sedaj zabeleženi pri 12 pacientih, ki so bolehali za tumorji z genetsko mutacijo, imenovano MMRd. Pacienti s takšnimi tumorji običajno slabše reagirajo na kemoterapijo in obsevanja, zaradi česar morajo biti pogosteje podvrženi invazivnejšim kirurškim posegom teh tvorb.

»Standardni tretmaji raka rektuma z operacijo, sevanjem in kemoterapijo je lahko za ljudi še posebno težak že zaradi lokacije tumorja. Številni nato trpijo zaradi disfunkcije črevesja in mehurja, kar življenje postavi na glavo, pojavijo se lahko inkontinenca, neplodnost, spolna disfunkcija in še veliko drugega,« je povedala onkologinja in avtorica študije Andrea Cercek.

Študija z navdušujočimi izsledki je potekala tako, da so v raziskavo vključeni pacienti vsake tri tedne dobili omenjeno zdravilo, pri vseh 12 pacientih pa se je pokazal ’popoln klinični odziv’. Na MRI skeniranju, PET skeniranju, endoskopiji in biopsiji po končanem tretmaju pa ni bilo več niti sledi o tumorjih, pišejo na Science Alert.

Pri treh četrtinah pacientov so zaznali blage ali zmerne stranske učinke zdravila. Med navedenimi reakcijami so bili: izpuščaj, srbečica, utrujenost in slabost. Nikomur izmed njih pa se rak ni ponovno pojavil.

»Dr. Cercek mi je povedala, da je izsledke preverila ekipa zdravnikov, ki je nato zaman iskala kakršnekoli sledi rakavega obolenja, zato so zame odpovedali sicer načrtovane terapije z obsevanjem,« je povedal Sascha Roth, prvi pacient, ki je bil vključen v raziskavo.

V raziskovanje bodo zdaj vključili še okoli 30 pacientov, da bi preverili dobljene podatke in z več gotovosti ugotovili, kako zelo je dostarlimab varen in učinkovit pri zdravljenju pacientov z rakom rektuma.

»Do takrat gre trenutne rezultate jemati z optimizmom in previdnostjo,« še dodaja onkologinja Hanna K. Sanoff z Univerze Severna Karolina.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.