N.Z. | 27. 11. 2020, 11:44

Otroci in dolgi rep covida-19, ki ima obliko klinične slike sepse ali multiorganskega vnetja

profimedia

Iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so potrdili, da so v spomladanskem valu zdravili štiri otroke s covidom-19, a da je šlo v vseh primerih za blažjo obliko, medtem ko so v jesenskem delu v obravnavo sprejeli že 43 otrok.

Komplikacije, ki so jim zdaj prišli na sled tudi pri otrocih, pa še zdaleč niso več minorne.

Ali, kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala pediatrinja Tina Plankar Srovin, so v UKC Ljubljana minuli teden sprejeli šest otrok, pri katerih je prišlo do vnetij na večih organih. Vzrok za sistemsko vnetje naj bi bila burna zapoznela reakcija imunskega sistema na covid, ki je izvorno sicer le blago izzvenel. Zdaj nekateri o tem govorijo kot o t.i. 'dolgem repu covida-19' pri otrocih.

V vseh primerih iz zadnjega tedna so zaznali poškodbe srčne mišice, zaradi česar jih zdravijo z močnimi protivnetnimi zdravili, s pediatri pa tesno sodelujejo tudi kardiologi in revmatologi.

O podobni hudi simptomatiki pri otrocih so prvič poročali iz Velike Britanije že pred meseci.

Klinična slika sepse pri najmlajših

Do sedaj so na UKC Ljubljana obravnavali 40 otrok s covidom, v pediatrični kliniki pa tudi tri novorojenčke. 

Zdravljenje zaradi covida so potrebovali tudi trije novorojenčki, pri katerih so na Pediatrični kliniki zaznali 'klinično sliko sepse'. Dva od treh so morali zaradi komplikacij premestiti tudi na oddelek za intenzivno nego.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.