10. 5. 2018, 12:41 | Vir: STA

Otroško kardiologijo zapuščajo trije od štirih kirurgov! Bo UKC Ljubljana ukinil cel program?

profimedia
Otroško kardiologijo zapuščajo trije od štirih kirurgov! Bo UKC Ljubljana ukinil cel program? (foto: profimedia)

Vodstvo UKC Ljubljana je ta teden prejelo odpovedi treh kardiologov iz službe za otroško kardiologijo, kjer zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Kot je danes dejal generalni direktor Aleš Šabeder, iščejo možne rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini, obstaja pa tudi možnost ukinitve programa.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes v izjavi medijem potrdilo, da so ta teden prejeli odpovedi treh od štirih kardiologov, ki so po številnih zapletih še zaposleni v službi za otroško kardiologijo. Kot je dejal Šabeder, se že od prvega dne mandata ukvarjajo s težavami na otroški srčni kirurgiji in kardiologiji. "Zadeva je stara že nekaj let. Stanje je alarmantno, težave mejijo že na nacionalni problem," je ocenil.

Vodja programa Mirta Koželj je danes zagotovila, da za zdaj vsi kardiologi ostajajo na svojih deloviščih, saj imajo dvomesečni odpovedni rok. Ambulante tako delajo, otroci so naročeni na preglede. Eden od kardiologov ji je že predal seznam čakajočih na interventne in invazivne preglede, na katere trenutno čaka 11 otrok. "Služba zaenkrat poteka normalno, kako bo z dopusti, se bomo dogovorili, v teh dveh mesecih intenzivno iščemo rešitve," je dejala Koželjeva.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je danes zagotovila, da se se bodo sestali tudi s predstavniki staršev. Da bi rešili nastali zaplet, že vodijo pogovore z drugimi kardiologi in upajo, da bodo uspeli skleniti dogovor še pred iztekom odpovednega roka treh kolegov. Pogovori potekajo tako s slovenskimi kot tudi s tujimi kardiologi.

Koželjeva danes o razlogih za odpovedi ni želela konkretneje govoriti. Kot je dejala, so razlogi različni, stari tudi več kot 20 let, gotovo pa je tudi nek povod za istočasno odločitev treh kolegov.

Otroško kardiologijo tako zapuščajo Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.