N. V. | 4. 10. 2024, 06:00

Hujše od strupa: napačno pripravljena ozimnica lahko povzroči številne zdravstvene zaplete

Profimedia

Napačna priprava vas lahko spravi v resne težave. Izognite se tveganjem.

Pred nami je sezona priprav na zimo, ko marsikdo izmed nas poskrbi, da shrani obilje poletnih pridelkov za hladnejše mesece. Doma pripravljena ozimnica je običajna praksa v številnih slovenskih gospodinjstvih, saj lahko na tak način celo leto uporabljamo kakovostne domače izdelke.

Vendar pa pri tem procesu ni pomembno le, kaj shranimo, temveč tudi, kako to storimo. Samo tista ozimnica, ki je pravilno narejena, je zdrava. Pravilna priprava in shranjevanje ozimnice sta ključna, saj lahko napačni postopki prinesejo nepričakovane izzive. Nepravilno pripravljena ozimnica je lahko zelo strupena.

Zdrava ozimnica

Ozimnica ponuja veliko zdravstvenih koristi, a le tista fermentiranaza RTS nutricionist Predrag Nenadić pojasnjuje, da je skrivnost ohranjanja zdravih lastnosti zelenjave in sadja ravno v fermentaciji. Pri fermentaciji mikroorganizmi, kot so bakterije, kvasovke ali plesni, pretvorijo sladkorje in ogljikove hidrate v alkohol ali kisline. Fermentacija običajno traja od tri do deset dni, odvisno od temperature in vrste zelenjave ali sadja.

Fermentirana hrana oskrbi telo z zdravimi bakterijami, ki jih potrebuje za uravnoteženje črevesne flore. Najpomembnejše pri ozimnici je, da se s fermentacijo ohranijo vitamini in encimi v hrani.

"Encimi so najpomembnejši. So iskrice življenja. Sodelujejo pri vseh presnovnih procesih v našem telesu. Uživamo jih samo s svežim sadjem in zelenjavo in so zelo termolabilni, kar pomeni, da izginejo že ob rahlem povišanju temperature. Pravilno pripravljena ozimnica ne izgubi svoje hranilne vrednosti. Ohrani jo, poleg tega pa dobi nekaj novega: dobi tiste probiotične lastnosti, ki so zelo pomembne. Zato je fermentirana ozimnica veliko boljša in bolj zdrava od pasterizirane," pravi Nenadić.

Profimedia

Marsikdo ozimnico konzervira z dodajanjem naravnega jabolčnega kisa. Uporabljajo tudi hren, česen, peteršilj, rožmarin, baziliko ... Vse to so naravna zelišča, ki imajo izrazite naravne protimikrobne lastnosti.

Ozimnica, ki ni zdrava

Marsikdo pa vse to nadomesti s kemičnimi sredstvi. Tako se danes prekomerno uporablja vinski kis, pa tudi konzervansi v prevelikih količinah, kar škoduje našemu telesu.

Danes mnogi pripravljajo ozimnico s pasterizacijo. To pomeni, da segrevajo hrano – na primer vložene kumarice, marmelade ali sokove – na določeno temperaturo za določen čas. To ni dobro, meni Nenadić. Pasterizacija uniči vse vitamine in encime

Če s takšno hrano iz dneva v dan zastrupljamo svoje telo, bomo zagotovo zboleli. "Na kilogram zelenjave ne smemo dodati več kot en gram konzervansa ali 0,5 grama vinskega kisa. To je zakon. Če damo več, potem takšna ozimnica ustvarja zdravstvene težave, kot so glavobol, utrujenost, nespečnost," opozarja Nenadić.