28. 3. 2020, 09:01 | Vir: STA

Pandemija koronavirusa občutno draži pomarančni sok

profimedia

Grosistične cene pomarančnega soka so se ta mesec zvišale za več kot 20 odstotkov. Navzgor jih poganjajo veliko povpraševanje potrošnikov, ki v času pandemije novega koronavirusa posegajo po bolj zdravih proizvodih, in težave z dobavo, ki so posledica omejitev pri transportu.

Med živilskimi izdelki, s katerimi se trguje po vnaprej dogovorjeni ceni, po skoku navzgor letos najbolj prednjači pomarančni sok, je ta teden poročal britanski BBC.

Na to po pojasnilih analitika v družbi AxiCorp Stephena Innesa zaradi pandemije koronavirusa vpliva veliko povpraševanja po proizvodih, ki imajo ugoden učinek na človeški imunski sistem.

A v času velikih omejitev letalskega prometa po njegovih besedah preprosto ni dovolj tovornjakov, ki bi te izdelke dostavili na trg. Tudi sicer so v tovornem prometu zaradi zaprtih meja velike težave.

Na skok cen pomarančnega soka vpliva tudi dejstvo, da na plantažah zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa ni dovolj pobiralcev. Tovrstne težave naj bi denimo imeli na Floridi in v Braziliji.

V času, ko borzni indeksi strmoglavljajo, tako prihodnje cene pomarančnega soka beležijo največjo mesečno rast po oktobru 2015. To pa bodo občutili tudi potrošniki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.