Pandemija po svetu zahtevala že več kot 70.000 življenj

ZDA se pripravlja na najhujše

6. 4. 2020, 17:10 | Zdravje | Vir: STA

              Pandemija po svetu zahtevala že več kot 70.000 življenj (foto: profimedia) profimedia

Pandemija koronavirusne bolezni 19, ki je po svetu zahtevala že več kot 70.000 življenj, se v nekaterih najhuje prizadetih državah nekoliko umirja. Avstrija zato že razmišlja o odpravi nekaterih omejitev, na Japonskem pa jih bodo šele uvedli. V ZDA se medtem pripravljajo na najhujše, v EU pa sprejemajo ukrepe za ublažitev gospodarske krize.

V Evropi, v pandemiji najhuje prizadeti celini, je za koronavirusno boleznijo 19 doslej umrlo že več kot 50.000 ljudi, večina med njimi v Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi podatkov, zbranih danes do 11.45. Po vsem svetu je od izbruha bolezni konec lanskega leta na Kitajskem umrlo 70.009 ljudi, okužbo pa so potrdili pri več kot 1,27 milijona.

V več državah, ki veljajo za žarišča novega koronavirusa, se razmere nekoliko umirjajo.

Iz Španije poročajo, da je četrti dan zapored upadlo število smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 637, kar je najmanj v zadnjih 13 dneh. Upočasnilo se je tudi število novih okužb z novim koronavirusom.

Tudi iz Irana, žarišča bolezni na Bližnjem vzhodu, poročajo o počasnem in postopnem upadanju števila novih okužb na dan. V Južni Koreji pa so zabeležili najmanj novih okužb s koronavirusom v enem dnevu od konca februarja.

Medtem v ZDA število žrtev strmo narašča - skupno so do nedelje zvečer zabeležili 337.310 okužb s koronavirusom, umrlo je 9643 ljudi. Vodja ameriške službe za javno zdravje Jerome Adams je opozoril, da se za večino Američanov začenja najtežji in najbolj žalosten teden. To bo naš Pearl Harbor, naš 11. september, je dejal.

Tudi v Rusiji je število okužb skokovito naraslo. V zadnjih 24 urah so potrdili skoraj 1000 novih primerov okužb s koronavirusom, skupno doslej 6343. V državi je v povezavi s covidom-19 umrlo 47 ljudi.

V Veliki Britaniji je med okuženimi tudi premier Boris Johnson. Potem ko je bil zaradi okužbe z novim koronavirusom 10 dni v samoizolaciji in še vedno kaže vse znake okužbe, so ga v nedeljo zvečer hospitalizirali in ostaja na opazovanju. Johnson sicer še naprej vodi vlado, danes pa je sestanek vladnega odbora glede virusa vodil zunanji minister Dominic Raab. Raab je tudi tisti, ki bo prevzel vodenje vlade, če bi se Johnsonu zdravstveno stanje poslabšalo.

V nekaterih državah pa že razmišljajo o odpravi strogih omejitev.

Avstrija je tako kot ena prvih evropskih držav sporočila, da se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje. Kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bodo s 14. aprilom odpravili nekatere omejitve.

Vatikan pa je varnostne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa podaljšal do najmanj velike noči.

Na Japonskem, eni od prvih držav, kamor se je novi koronavirus razširil iz Kitajske, je oblastem dolgo uspelo omejevati širjenje okužb. A zdaj je premier Shinzo Abe sporočil, da bodo za sedem regij, tudi Tokio in Osako, predvidoma v torek za mesec dni razglasili izredne razmere zaradi koronavirusa, s tem pa omogočil oblastem, da ljudem prepovejo zapuščanje svojih domov. Abe je tudi napovedal paket pomoči za gospodarstvo v vrednosti okoli 915 milijard evrov.

Nemčija bo v okviru ukrepov za pomoč gospodarstvu med drugim prevzela celotno poroštvo za bančna posojila malim in srednje velikim podjetjem. Najvišja dovoljena vrednost posojil z državnim poroštvom bo 500.000 evrov za podjetja z do vključno 49 zaposlenimi in 800.000 evrov za tista s 50 ali več zaposlenimi.

Evropska komisija pa bo prek Evropskega investicijskega sklada (EIF) malim in srednjim podjetjem v prihodnjih mesecih zagotovila osem milijard evrov dodatne likvidnosti, ki jim bo pomagala prebroditi krizo zaradi izbruha novega koronavirusa. S posebnimi garancijami naj bi banke in drugi posojilodajalci zagotovili likvidnost najmanj 100.000 podjetjem.

EU je tudi prižgala zeleno luč za britansko shemo pomoči zasebnim podjetjem v času epidemije novega koronavirusa. Shema je vredna 50 milijard funtov oz. 57 milijard evrov. Velika Britanija je konec januarja zapustila EU, a jo v prehodnem obdobju še naprej zavezuje evropsko pravo.

Evropska komisarja za notranji trg in gospodarstvo, Thierry Breton in Paolo Gentiloni, pa sta v mnenjskem članku z naslovom Evropski sklad za okrevanje je nujen izpostavila, da je za ponoven zagon gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa treba vzpostaviti evropski sklad za okrevanje, ki bi lahko izdajal dolgoročne obveznice.

V živalskem vrtu v Bronxu se je medtem z novim koronavirusom okužil tiger. Tigrica Nadia je kazala simptome bolezni, zato so jo preventivno testirali in v nedeljo potrdili okužbo. Simptome okužbe so odkrili še pri drugih tigrih in levih, a jih niso testirali. To je prvič, da se je divja žival s covidom-19 okužila od človeka, je dejal vodilni veterinar v živalskem vrtu Paul Calle za revijo National Geographic.

Vrsti prireditev, ki so jih odpovedali zaradi pandemije koronavirusa, se je pridružil še letošnji jazzovski festival v Montrealu, največji na svetu. Začeti bi se moral 25. junija.

pripravila Maja Cerkovnik