K. Ž. | 19. 5. 2024, 11:00

Strokovnjak opozarja: naslednja pandemija je skoraj neizogibna

Profimedia

Virolog svari, da bo najverjetneje prišlo do še ene pandemije.

Minke, tjulnji, lisice, mačke – virus ptičje gripe H5N1 se je v zadnjem času razširil na sesalce. Zdaj obstajajo dokazi o patogenih pri kravah molznicah v ZDA. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je zaznalo virus na več kot 30 mlečnih farmah v okoli desetih zveznih državah, a ne samo pri živalih, ampak tudi v samem mleku.

WHO zdaj poziva vse države, naj so bolj pozorne na morebitne okužbe pri živalih in ljudeh. Glede na to, da je po svetu vse več okuženih ptic in sesalcev, se raziskovalci bojijo, da se bo virus visoko patogene ptičje gripe še naprej spreminjal, poroča oe24. Pri kravah in mnogih drugih primerih gre za virus H5N1 2.3.4.4b.

Profimedia

Strokovnjaki presenečeni

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je med drugim odredilo, da se lahko iz ene ameriške zvezne države v drugo prevažajo le krave molznice z negativnim testom na ptičjo gripo. Mike Worobey z Univerze v Arizoni je to omejitev označil za kapljo v morje. Kot je dejal, je ta primerljiva z omejitvijo zračnega prometa v času covida "dolgo potem, ko so se virusi ustalili na določenem mestu". Lahko bi bilo preprosto prepozno.

Martin Beer z inštituta Friedrich Loeffler v Griefswaldu je dejal, da je izjemno presenečen, da so okužbe našli tudi pri kravah. Virus trenutno ne predstavlja velike grožnje ljudem. Zaenkrat ima patogen še vedno težave pri premagovanju človekove prirojene imunosti na virus ptičje gripe. "Toda vsak nov gostitelj sesalec lahko virus nekoliko približa ljudem".

Profimedia

Nevarnost pandemije

Nemški epidemiolog Alexander Kekule medtem opozarja, da njegovi kolegi ocenjujejo, da je tveganje za pandemijo, ki jo povzroča H5N1, visoko. Okužbe pri ljudeh so sicer za zdaj še vedno redke. "Če pa se virus uspe prilagoditi človeku, je naslednja pandemija skoraj neizogibna," je povedal Kekule. "Če vedno več sesalcev prenaša virus, se poveča verjetnost katastrofalne mutacije. Zato moramo storiti vse, kar je v naši moči, da preprečimo, da bi se evropske krave okužile z virusom." Pri tem je poudaril, da je treba sprejeti zaščitne ukrepe, da bi se zavarovali pred grožnjo ter pred novo morebitno pandemijo.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu