25. 5. 2023, 16:32 | Vir: STA

Pazite, kaj kupujete svojim otrokom: strokovnjaki so ugotovili, da so izdelki, ki jih ima doma večina deklic, izredno nevarni

Profimedia

Preverili so izdelke na slovenskih trgovskih policah in ugotovili, da povzročajo hude stranske učinke. Poglejte, kakšne.

Primerjalno ocenjevanje 11 setov ličil za otroke, ki so ga opravili ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave, je pokazalo, da ti izdelki vsebujejo snovi, ki otroka po nepotrebnem izpostavijo koktajlu kemikalij. Zveza potrošnikov Slovenije zato vsem svetuje, naj za otroke raje izberejo drugo igračo.

Ocenjevalci so ugotovili, da so v ličilih za otroke mineralna olja, potencialni hormonski motilci, nevarna barvila, titanov dioksid, alergeni, parfumi in podobno, ki otroka po nepotrebnem izpostavijo koktajlu kemikalij.

Nekatere izmed teh kemikalij povzročajo vnetje jeter, vranice in bezgavk, druge negativno vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu. Nevarna barvila povzročijo alergije in hiperaktivnost, titaniumov dioksid pa lahko povzroča raka.

Na slovenskih policah ni primernih ličil za otroke

Po ugotovitvah ocenjevalcev prav nobeno ličilo nima formulacije, ki bi jo lahko ocenili kot 'otrokom prijazno', prav vsi izdelki pa vsebujejo kemikalije, za katere so prepričani, da jim ni mesta v kozmetičnih izdelkih za otroke.

Profimedia

Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije je opozoril, da je prisotnost neželenih kemikalij v izdelkih za otroke po njihovem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih. Poleg tega je otroška koža bolj občutljiva in nekoliko tanjša kot koža odraslega, je opozoril.

"Če preskočimo dvom, ali otroci takšen izdelek sploh potrebujejo, bo zaradi kemikalij, ki so v teh ličilih, in zaradi praviloma potratne embalaže, odločitev, da to ni ustrezna igrača, koristila tako otroku kot okolju," so še sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Primerjalno ocenjevanje

Ocenjevalci Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave so trg ličil za otroke tokrat ponovno pregledali po dobrih štirih letih. Primerjalno so ocenili sete otroških ličil, ki so jih kupili v drogerijah, trgovinah z igračami, trgovskih verigah in prek spleta.

Profimedia

Pregledali so seznam sestavin po mednarodni nomenklaturi kozmetičnih sestavin (INCI), ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom, in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži.

Primerjalno ocenjevanje ličil za otroke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave izvaja v okviru državne koncesije za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. To javno službo sofinancira gospodarsko ministrstvo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.