Piratska stranka s peticijo za prosto uporabo konoplje!

13. 4. 2017, 12:40 | Zdravje | Vir: STA

              Piratska stranka s peticijo za prosto uporabo konoplje! (foto: profimedia) profimedia

Piratska stranka je pričela z zbiranjem podpisov pod peticijo za prosto pridelavo, prodajo in uporabo konoplje in izdelkov iz konoplje.

Z regulacijo konoplje bi se samo iz naslova trošarin in davka na dodano vrednost v proračun steklo najmanj dodatnih 15 milijonov evrov. Izkoristek pa bi bil še precej večji, poudarjajo v stranki.

Sedanja ureditev na področju gojenja in uživanja konoplje ima zaradi svoje represivne narave precej več negativnih kot pozitivnih učinkov. Hkrati ostaja skoraj povsem neizkoriščen gospodarski potencial te avtohtone slovenske rastline.

Zato je Piratska stranka pripravila svoj predlog popolne legalizacije in regulacije konoplje, ki bi omogočil svobodno in varno uporabo izdelkov iz konoplje v medicinske, industrijske in rekreativne namene.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bi njihov predlog med drugim prispeval k dvigu gospodarske rasti in novim delovnim mestom, povečanju državnega proračuna, zmanjšanju negativnih učinkov rekreativne rabe, povečani turistični privlačnosti Slovenije, razbremenitvi sodišč in policije ter k zmanjšanju kriminala.

Predlog Piratske stranke med drugim predvideva, da bi se sredstva iz trošarin na izdelke iz konoplje namenila programom za kakovostno preživljanje prostega časa in socialno vključenost mladih, promociji zdravja in ozaveščanje o škodljivih vplivih drog ter znanstvenim raziskavam na tem področju.

Predvideva tudi dvig meje vsebnosti THC na 0,9 odstotka za pridelovanje konoplje v industrijske namene, kar bi slovenskim pridelovalcem omogočilo, da namesto uvažanja tujih uporabljajo slovenska semena konoplje. Izdelki, ki presegajo to mejo, bi postali predmet regulacije, kar pomeni, da bi jih lahko uporabljale vse fizične osebe, ki so dopolnile 18 let starosti. Iz starostne omejitve bi bile po predlogu Piratske stranke izvzete le osebe, ki po navodilih zdravnika s konopljo zdravijo svoje bolezensko stanje.

Polnoletne fizične osebe bi lahko po predlogu povsem legalno pridelovale konopljo za lastno uporabo, letna proizvodnja pa bi bila količinsko omejena.

Komercialno pridelavo, predelavo in prodajo bi po predlogu Piratske stranke urejal sistem licenc, ki bi jih podeljevali ministrstvi za kmetijstvo oziroma za zdravje. Vsi izdelki, namenjeni končnim potrošnikom, bi morali prestati testiranje kakovosti, imeti zagotovljeno sledljivost in zakonsko določene informacije o vsebini izdelka na embalaži. Strogo prepovedano bi bilo oglaševanje izdelkov iz konoplje za rekreativno uporabo ter njihova prodaja mladoletnim osebam, še navajajo v stranki.

Kot še poudarjajo v Piratski strani, bi legalizacija ustvarila dodatna delovna mesta ter povečala izvoz slovenskih izdelkov iz konoplje v industrijske, medicinske in druge namene, so prepričani v Piratski stranki. Zato pozivajo državo, naj izkoristi gospodarske priložnosti, ki jih ponuja konoplja.

Se strinjate? Potem podpišite!

Peticijo z zbranimi podpisi državljank in državljanov, ki je objavljena na spletni strani www.legalizirajmo.si, bo Piratska stranka predala predsedniku vlade Miru Cerarju.